Petak 16.12.2016.
20:44
Vestionline

Baltik traži pomoć Obame: Da završimo sve pre dolaska Trampa

Reuters
Pripadnici NATO-a na vežbama u Litvaniji

Taj sporazum tri bivše sovjetske republike na Baltiku koje se graniče sa Rusijom i nalaze se na spoljnim granicama NATO i Vašingtona uključivaće odredbe o statusu američkih vojnika razmeštenih na njihovoj teritoriji.

Dogovor će "upotpuniti postojeće bilateralne i NATO sporazume sa baltičkim državama radi podrške našem rotirajućem vojnom prisustvu u svakoj od tih zemalja", rekao je visoki zvaničnik američke administracije za AFP.

Litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus rekao je takođe za francusku agenciju da iako nema zabrinutosti zbog stava budućeg predsednika Donalda Trampa, "procudure mogu potrajati zbog promene administracije".

- U našem je interesu da se to desi uskoro. Nadamo se da će to biti početkom sledeće godine - rekao je Linkevičijus.

Nedavno potpisan sličan sporazum između SAD i Finske koja se takođe graniči sa Rusijom, mada nije članica NATO, produbio je saradnju u oblasti sajber bezbednosti, razmene bezbednosnih informacija i zajedničkih vojnih vežbi.

Iako zvaničnici sa obe strane Atlantika priznaju da se ovi kompleksni sporazumi možda neće zaključiti pre Trampove inauguracije 20. januara, oni su uvereni da bi njihova brža primena pružila dodatnu podršku za tri američka saveznika na Baltiku.

2024 © - Vesti online