Petak 16.12.2016.
23:23
index.hr

Milijarderi otkrivaju: Evo kako da privučete bogatstvo

pixabay.com
 

1. Pronađite svoju strast

Većina milijardera nikada nije nameravala da zaradi toliki novac - oni su samo pronašli nešto što im je predstavljalo veliku strast i od toga stvorili sve što imaju. Dogodilo im se da su pogodili pravi trenutak, pa ih je ta strast pretvorila u bogataše, ali početna tačka svega bilo je samo to - strast za nečim.

2. Morate biti fleksibilni

Velika većina milijardera koje je upoznao savetovala mu je da mora da bude izrazito fleksibilan. Morate da budete sposobni da primite udarac i ponovo pokušate, morate da budete spremni na neuspeh i spremni na rad izvan svoje zone komfora-.

3. Ne jurite za bogatstvom

Bez izuzetka, svaki milijarder s kojim je Šah pričao, rekao mu je da posao nije pokrenuo zbog novca, već zbog nečeg drugog - želeli su da naprave promenu u svetu, da unaprede tehnologiju, poboljšaju ljudske živote ili jednostavno da stvore nešto.

4. Pazite na zdravlje

Greška je misliti da ovi ljudi rade 24 sata dnevno da bi postigli nešto. Svi oni paze na zdravlje, zdravo se hrane, dobro spavaju i uzmu pauzu kada vide da im je potrebna. Paze na to da uvek budu u najboljoj formi (inače ne bi mogli da budu lideri).

5. Razmišljajte o tome kako možete pomoći drugima

Zajednička karakteristika svih milijardera koje sam upoznao bilo je izuzetno čovekoljublje, svi su oni filantropi i takvi su od svojih početaka. Zalažu se za promenu života na pozitivan način i primenjuju svoje veštine kako bi humanitarno delovali, najpre na lokalnom nivou, a zatim i na globalnom, putem svojih fondacija. Mnogi su mu rekli da je to za njih moralni imperativ.

6. Mislite dugoročno

Vrlo malo milijardera misli kratkoročno, većina njih misli o tome kako mogu da održe svoje poslove na duži period, čak i mnogo nakon što njih više ne bude. Radi se o generacijskom vremenskom okviru, ne o brzoj lovi.

7. Fokusirajte se na ostvarivanje i realizaciju

Ideje su važne, ali samo zato što imate mnogo ideja ne znači da ćete ih zaista i ostvariti. "Imati mnogo ideja je super, ali moraš ih realizovati", rekao mu je jedan milijarder.

8. Morate znati s ljudima

Svaki milijarder kojeg je Šah intervjuisao zasluge za svoj uspeh pripisao je i svom timu. Kako biste ostvarili ovoliki uspeh, morate kraj sebe da imate odličan, motivisan tim, koji možete da vodite svuda sa sobom. To znači da morate umeti s ljudima i imati visok stepen emocionalne inteligencije.

9. Budite otvorenog uma i pronađite mentora

Svaki bogataš s kojim je pričao ima mentora ili blisku osobu kojoj može da se poveri. Niko ne zna sve odgovore, a imati nekog ko vam pruža nove izazove je jako bitno.

10. Budite ono što jeste

Nemojte da pokušavate da budete neko drugi i izigravate nekog negativca - budite ono što jeste i iskoristite to.

2023 © - Vesti online