Petak 16.12.2016.
12:59
Srna

Vučić u Italiji: Da sam ja vi, ulagao bih u Srbiju

Tanjug
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sa italijanskim zvaničnicima

- Da sam na vašem mestu i da želim da zaradim nešto novca i uložim u neku zemlju, išao bih u Srbiju - rekao je Vučić, koji boravi u jednodnevnoj poseti Italiji, gde je u Veneciji prisustvovao prezentaciji investicionih potencijala Srbije.

On je naglasio da je Srbija pre dve godine krenula u teške i bolne reforme, ali da je danas ekonomska situacija veoma dobra, saopšteno je iz Vlade Srbije.

- Premašili smo čak i prognoze MMF-a. Srbija nudi punu političku stabilnost i najšire bescarinsko tržište, kao što su tržišta Rusije, Kazahstana, Turske, a takvu poziciju nema nijedna zemlja u Evropi - kaže Vučić.

Napominjući da je veliki broj kompanija iz regije Veneto već prisutan u Srbiji, Vučić je kao pozitivnu ocenio saradnju Srbije i Italije na međunarodnom i regionalnom planu, navodeći da su bilateralni politički odnosi na nivou strateškog partnerstva bez otvorenih pitanja.

On je istakao da afirmacija regionalne saradnje i politika dobrosusedstva ostaju ključni prioriteti Srbije i dodao da je za Srbiju od velikog značaja aktivan angažman Italije u okviru Centralnoevropske inicijative i Jadransko-jonske inicijative.

Prema njegovim rečima, od posebnog značaja je saradnja sa Italijom u okviru drugog stuba Jadransko-jonske strategije sa glavnim tematskim okvirom i ciljem "Povezivanje regiona".

Vučić se u Veneciji sastao i sa predsednikom regije Veneto Lukom Zajom, koji je rekao da je ovo dobra prilika da italijanske firme upoznaju Srbiju, ali i da kompanije iz Srbije iskoriste svoju priliku na italijanskom tržištu.

Prezentaciji investicionih potencijala Srbije u Veneciji prisustvovali su i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i potpredsednik UEFA, proslavljeni srpski fudbaler Dejan Stanković.

Veneto je italijanska regija sa više od četiri miliona stanovnika i 579 opština. Nalazi se na severoistoku Italije, glavni grad i administratvini centar je Venecija, a veći centri su i Verona, Padova, Vićenca, Trevizo. Danas je jedna od najbogatijih evropskih regija sa posebno izraženim turizmom kao privrednom granom i beleži prvo mesto u Italiji sa više od 14 miliona turističkih poseta godišnje.

2024 © - Vesti online