Petak 16.12.2016.
11:22
N1, Vestionline

Miro Kovač: Hrvatska je za Srbiju Zapad

Reuters
Hrvatska je, po ubeđenju njenih političara, demokratska zemlja

Odmah na početku razgovora Kovač je odbio tvrdnju da su odnosi Hrvatske i Srbije zbog hrvatske blokade poglavlja 26 u pregovorima Srbije s EU razlog sve lošijih odnosa dve zemlje.

- Ma ne. Odnosi su sve bolji. Ako pogledamo i trgovinsku razmenu i kontakte između građana odnosi su sve bolji. Ima dosta turista koji dolaze u Hrvatsku. Ima političkih tema koje su važne, krucijalne i te teme moramo da rešimo. Činjenica jeste da hrvatska Vlada nije dala zeleno svetlo za otvaranje tog poglavlja. Hrvatska ima primedbu, smatra da Srbija nije ispunila kriterijume. To je sasvim legitiman stav. Ni EK ni Srbija ne odlučuju hoće li biti otvoreno poglavlje, odlučuju zemlje članice. Što pre ispune uslove, to bolje za Srbiju i za hrvatsku manjinu - rekao je Kovač.

"Da smo ustaše, da smo fašisti... Bitka je to" 

Bivši ministar naglasio je kako je retorika srpskog premijera Aleksandra Vučića neprihvatljiva.

- Ja sam na to već letos upozoravao. Nisam dopuštao da se pređe granica dobrog ukusa. Upozoravao sam na to i javno odgovarao članovima Vlade Srbije kada su vređali hrvatski narod. Vučić bi više trebalo da se bavi razvojem srpskog društva, a ne društvom u Hrvatskoj.

Kovač smatra da "svedočimo interpretaciji hrvatske zbilje u Srbiji".

- Da smo ustaše, da smo fašisti... To je konstantna bitka - smatra on.

- Hrvatska je zemlja zapadnog sveta, država koja ima demokratski Ustav, koja je slobodna, demokratska država, članica EU i NATO saveza i nama nisu potrebne lekcije iz Srbije o tome kakvo je hrvatsko društvo. Ja se ne sećam takvih mudrovanja od nekih zemalja kada je susedna država u pitanju. Jeste li ikad primetili da u Hrvatskoj postoji hajka, tendencija da se mešamo u unutrašnje stvari Srbije? Mi se u Hrvatskoj prvenstveno bavimo sami sobom, a probleme s kojima se susrećemo rešićemo sami - kazao je Kovač.

Ako te zove Bajden, to je normalno

Komentarisao je i poziv američkog potpredsednika Džoa Bajdena upućen hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

- Sam je dao da se objavi saopštenje. Ja sam ga pročitao, razgovaralo se o saradnji na području jugoistočne Evrope. Bio je to civlizovan razgovor i to je normalna stvar - kaže Kovač za N1.

Nismo uspeli, ali...

Odbio je argument da HDZ nije jednako kritičan prema Vučiću i njegovoj stranci koja je ušla u evropsku narodnu partiju.

- HDZ je jedina stranka koja nije bila za primanje SNS-a u našu evropsku porodicu. Odluka nije jednoglasna, nije takav mehanizam. HDZ to nije mogao da spreči. Ali isto tako želimo da se proces transformacije društva u Srbiji nastavi. Da imamo partnera s kojim ćemo moći da sarađujemo - smatra Kovač.

Čokoladice

Ne misli da je predsednica Hrvatske trebalo da se izvinjava zbog afere "čokoladica".

- To su preterane interpretacije u javnom prostoru. Treba pametno s tim društvenim mrežama, koje su korisne, koje svi koristimo... Moramo pametno znati da koristimo ta oruđa - zaključio je Kovač za N1.

2024 © - Vesti online