Petak 16.12.2016.
05:00
J. L. Petković - Vesti

Vapaj za istinom o ubicama dece

A. Čukić
Stratište: Kafić Panda

- Čekamo odgovor vlasti u Beogradu. Prošlo je 18 godina od ubistva, i mi uvek pitamo vlast zašto se sve gura od tepih. Ko je pobio našu decu? Ovo je stvarno agonija. Ako nam ne daju odgovor, idemo pravo kod Aleksandra Vučića da ga pitamo ko je pobio šest božjih anđela i zašto se to krije - kaže Ljubica Trifović za "Vesti". Te noći, 15. decembra 1998. godine, dvojica maskiranih napadača upali su u kafić preko puta srednje škole i pucala iz automatskog oružja.

Režija stranih službi?

Prema raznim teorijama, osim pripadnicima OVK, ubistvo srpskih mladića je pripisivano i stranim službama. Vuk Drašković, predsednik SPO je izjavio da su masakr počinili pripadnici Legijinih JSO. Istraga nije potvrdila nijednu od verzija.

Ubijeni su Ivan Obradović (14), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (17), Zoran Stanojević, Dragan Trifović i Ivan Radević (25).Ubistvo mladića potreslo je ceo srpski narod, a ujedno označilo početak sukoba vojske i policije s terorističkim grupama OVK.S obzirom na to da se zločin dogodio u vreme sukoba snaga SRJ sa OVK, donedavno se mislilo da je masakr mladića osveta terorista zbog grupe njenih pripadnika koji su na granici s Albanijom upali u zasedu.

Međutim, premijer Aleksandar Vučić 2013. godine je kazao da nema dokaza da su mladiće u kafiću Panda ubili Albanci. Porodice su tada izjavile da je za njih počela nova agonija. Istinu očekuju od srpskih republičkih oragana. Nije poznato dokle je istraga stigla, ali Ljubica Trifović kaže da su roditelji 12. septembra ove godine prvi put pozvani u Tužilaštvo da daju izjave.

Ostale rupe od metaka

Kafić Panda nalazi se preko puta gimnazije u Peći koju su u vreme ubistva pohađala i srpska i albanska deca. I dalje se u tom objektu nalaze vidljiva oštećenja od metaka, i to je jedan od retkih objekata u vlasništvu Srba koji nije srušen, uzurpiran, ni prodat.

- To je za nas pomak. Rekli su da će nas ponovo zvati, a mi se nadamo istini. Mnogi od nas su za ovo vreme razboleli, doživeli srčani ili moždan udar, čekajući da saznaju ko je ubio našu decu. Šta god da je, samo neka nam kažu, da saznamo dok smo živi - izjavila je Ljubica Trifović. 

2024 © - Vesti online