Četvrtak 15.12.2016.
20:49
Vestionline

Francuzi u šoku - evo ko su uhapšeni teroristi!

Reuters
Uspešnom akcijom francuske policije uhapšeni su teroristi koji su planirali teroristički napad u centru Pariza

Naime, kada su vlasti otkrile ko su uhvaćeni teroristi, pao im je mrak na oči.

Jedna osoba je popularni asistent u osnovnoj školi, drugi terorista je vredni radnik u skladištu, a treći uvek nasmejani i prijateljski nastrojen prodavac voća i povrća.

Svi oni su prijatelji iz detinjstva koji su odrasli u tihom i mirnom kvartu, komšije su ih obožavale, nikad nisu imali ni najmanjih problema.

Naravno, kada su uhvaćeni, nisu imali ni bradu, niti bilo kakve odevne i verske predmeta koji bi ih povezivali sa ID-om.

I za razliku od ostalih terorista koji su živeli na marginama i bili siromašni, oni su imali para i stabilne poslove.

Dakle, ni malo nisu odudarali od ostalih Francuza, i to je ono što najviše muči francuske istražitelje.

Kako su radikalizovani? Kada? Šta ih je navelo da se okrenu na "drugu stranu"? I najvažnije pitanje - kako ih otkriti u budućnosti?

- Niko ništa nije video, niko nije ni posumnjao u njih! Ovo je užasno uznemiravajuće, to je znak da opasnost može doći u svakom trenutku od bilo koga - rekao je gradonačelnik Strazbura Olivije Bic.

- Pazite, ti ljudi su deo francuskog društva, nisu na marginama. Moramo biti oprezni - poručio je on.

Na dan hapšenja u francuskoj policiji je vladala euforija.

Obavestili su javnost da su sprečili smrtonosni teroristički napad, za koji su uhvaćeni imali naredbu da ga izvrše - odmah!

- Ćelija je dobila naredbu da nabavi oružje. Naredba je stigla iz Sirije ili Iraka - rekao je francuski tužilac Fransoa Molins dodavši da je povezanost "momaka iz komšiluka" i ID-a otkrivena nakon opsežne i komplikovane akcije u kojoj su učestvovali "policajci na tajnom zadatku".

Vlasti nisu otkrile imena uhvaćenih, samo se navodi da su se najmanje dvojica pokušala dokopati Sirije,  ali dalje od Turske nisu stigli...

- Istraga je trajala osam meseci. Nažalost, mediji su otkrili imena policajaca koji su se infiltrirali u grupu i veliko je pitanje jesmo li zadatak odradili do kraja... -  kaže izvor.

Prošlog vikenda u Strazburu je uhvaćen još jedan osumnjičeni terorista koji je navodno imao plan da napadne Božićni sajam u centru Pariza.

2024 © - Vesti online