Četvrtak 15.12.2016.
17:00
ruskarec.ru, Vestionline

Ruski vojni vrh: Ne damo Kurilska ostrva Japanu!

Reuters
Ruska mornarica sposobna da odbrani sopstvenu teritoriju

Uoči Putinove posete Japanu u japanskim medijima su se pojavila saopštenja da Tokio ne isključuje mogućnost razmeštanja vojnih baza SAD na Kurilskim ostrvima, ukoliko ona budu predata Japanu. Po rečima neimenovanih izvora lista Asahi, generalni sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Japana obavestio je rusku stranu da postoji takva mogućnost.

Razmeštanje vojnih baza SAD na Kurilskim ostrvima, ukoliko ona budu predata Japanu, ozbiljno će ugroziti odbrambenu moć Rusije, smatraju ruski vojni eksperti. Čak i ako ruska strana uspe da dobije određene garancije od Tokija i isključi tu mogućnost, gubitak dela Kurilskih ostrva je u suprotnosti sa interesima Ministarstva odbrane Rusije, tvrde eksperti.

Prema zvaničnom stavu Moskve, Rusija nema teritorijalnih problema sa Japanom. To je u više navrata izjavio predsednik Vladimir Putin.

- Položaj Kurilskih ostrva je takav da ona omogućavaju Rusiji potpunu kontrolu ulaska u Ohotsko more - potvrdio je načelnik sektora za vojnu politiku i ekonomiju Ruskog instituta za strateška istraživanja (RISI) Ivan Konovalov.

- S obzirom da su ruske strateške nuklearne podmornice bazirane na Kamčatki, predaja dela Kurilskih ostrva Japanu neće se odraziti na njihov pristup Tihom okeanu. Sa druge strane, to može stvoriti probleme ruskim brodovima baziranim u Vladivostoku - tvrdi Dmitrij Safonov, vojni komentator lista "Izvestija".

- U najgorem slučaju Japan može zabraniti prolazak ratnih brodova kroz te moreuze. To, naravno, nije kritično. Postoje i druge morske luke, ali će onda biti potrebno da se menja navigacija i razvija nova infrastruktura. Ruski vojni vrh svakako to želi da izbegne - smatraju ruski stručnjaci.

                          Ceo tekst možete pročitati na sajtu Ruska reč

2024 © - Vesti online