Četvrtak 15.12.2016.
14:18
Vestionline

Komete nam prete, a mi ne možemo ništa da učinimo

pixabay.com
Zemlja ne bi mogla da se odbrani u slučaju da kometa krene ka njoj

- Najveći problem je to što ne možemo gotovo ništa učiniti u tom slučaju - rekao je dr Džozef Nat, koji radi u Godard centru za svemirske letove.


On je na godišnjem skupu Udruženja geofizičara upozorio da se masovna izumiranja događaju na svakih 50 do 60 miliona godina.

- Može se reći da je tako nešto već trebalo da se dogodi, ali to se ne može prognozirati - kaže on.

Zemlja je već bila blizu opasnosti 1996. kada je zalutala kometa Šumejker-Levi pogodila Jupiter. Slična je bilo i 2014. kada je kometa prošla blizu Marsa. Ta druga kometa otkrivena je samo 22 meseca pre nego što se opasno približila, što bi u slučaju da je išla prema Zemlji, bilo premalo vremena za spasilačku misiju.

- Ako pogledate rasporede za lansiranje svemirskih letelica, videćete da je za lansiranje jedne rakete potrebna priprema od oko pet godina. Imali smo samo 22 meseca da se pripremimo -  rekao je dr Nat.

NASA je nedavno osnovala Kancelariju za planetarnu odbranu, a dr Nat je predložio agenciji da izgradi raketu za presretanje koja bi bila držana u pripravnosti, uz redovno testiranje.

NASA je do sada otkrila oko 90 odsto objekata koji prolaze blizu Zemlje, a veći su od kilometra u prečniku, ali tela koja stižu iz pravca Sunca se vrlo teško otkrivaju.

Dr Keti Plesko, naučnica Nacionalne laboratorije u Los Alamosu, objašnjava da postoje dva načina na koja je moguće skrenuti putanju asteroida: nuklearnom bojevom glavom ili kinetičkim sudaračem, koji bi zapravo bio džinovska topovska kugla.

- Tehnologija 'topovske kugle' je zapravo vrlo dobra i mogla bi da bude delotvornija od eksploziva - smatra ona.

2024 © - Vesti online