Četvrtak 15.12.2016.
14:50
sputniknews.com, Vestionline

Dokle će Rusija i Japan biti u ratu?

Reuters
Putin sluša japanskog premijera Abea

Putin je, s druge strane, poručio da "Moskva nema teritorijalnih problema sa Tokiom", i da je Rusija spremna da razgovara o toj temi, ali da će pokušaj Tokija da u "prvom koraku" objavi svoj suverenitet nad Južnim Kurilima zatvoriti pregovore sa Moskvom.

Ruski eksperti, međutim, smatraju da ni Rusija ni Japan neće pristati na kompromise - Putin je još u septembru jasno dao do znanja da "Moskva ne trguje svojim teritorijama", a Tokio takođe neće popustiti.

"Nerealno je sada staviti tačku na taj spor. Zamislite Abea koji kaže Putinu: 'Dobro, zatvaramo temu, ostrva su vaša'. Ovakva izjava bi značila kraj sjajne političke karijere japanskog premijera. Isto tako, nemoguće je zamisliti Putina koji kaže: 'Odlučili smo da vam vratimo Kurile'", tvrdi ruski analitičar Jurij Tavrovski.

Spor Moskve i Tokija oko ovih ostrva koje je Sovjetski Savez pripojio 18. avgusta 1945, tri dana posle objave japanske kapitulacije, traje već decenijama.

Zbog ovog spora, koji tinja od završetka rata, Rusija i Japan do današnjeg dana nisu potpisali mirovni sporazum.

Prema rezultatima ankete koja je sprovedena uoči Putinove posete, samo 25 odsto Japanaca smatra da je u sporu sa Rusijom neophodan "čvrst pristup" i da Rusija mora da vrati sva četiri Kurilska ostrva. Većina ispitanika, 57 odsto, podržava "fleksibilan način rešavanja problema", dok 9 odsto taj problem uopšte ne zanima.

Inače, za Rusiju ova ostrva imaju višestruki značaj, pre svega strateški, ali ne bi trebalo zaboraviti i da Moskva mora da vodi računa i o svojim građanima koji žive na ovim ostrvima - procenjuje se da na Kurilima živi oko 19.000 ljudi. Rusi, inače, jačaju svoje prisustvo na Kurilima i grade dve vojne baze na ostrvima Iturup i Kunašir. Za njih je to "kapija ka Azijsko-pacifičkom regionu".

2024 © - Vesti online