Sreda 14.12.2016.
16:51
Tanjug

"Da je pobedila Hilari, ponovile bi se Sirija i Libija, ali Tramp..."

Tanjug
Milo Đukanović i Stjepan Mesić u Beogradu

Nekadašnji hrvatski predsednik Stjepan Mesić je istakao da je Tramp poslao dve važne poruke - da se sa Rusijom mora pregovarati, a ne sukobljavati, kao i da SAD ne sme da ruši režime u drugim državama i dovodi sebi pogodne režime.

- Hilari Klinton je vodila politiku koja je dovela do Sirije, Libije... Da je izabrana, videli bismo novu Siriju i Libiju, ništa novo, pa bi Ervopa morala da rešava posledice - rekao je Mesić.

Kako je dodao, važna je i poruka da se sa Rusjiom moramo dogovoarati, a ne sukobljavati se.

- Ali, on je nepredvidiv, pa ne znamo kako će se stvari odvijati - rekao je Mesić.

Na njegove reči nadovezao se bivši poslanik u EP Hanes Svoboda, koji je preneo da su, tokom njegovog nedavnog boravka u Moskvi, svi "manje-više složili sa ocenom da ne znamo sta će se desiti nakon izbora Trampa", ali je rekao da novi američki predsednik možda može da pomogne Evropi da razvije jedinstvo.

On je dodao da se ne slaže sa nekim politikama ruskog predsednika Vladimira Putina, ali je ukazao da se mora naći način da se Rusija vrati u dijalog.

- Rusija je deo Evrope, treba nam bezbednosni okvir za ceo kontinent, a Tramp možda može da pomogne Evropi da razvije jedinstvo - rekao je Svoboda.

Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović, iako saglasan sa tezom o Trampovoj nepredvidivosti, smatra da je američki sistem nešto što garantuje stabilnost politike na globalnoj sceni i kad dođe neko nov. Kako kaže, svet nikada nije bio u većoj krizi, nakon pada Berlinskog zida.

- Potrebno je rešiti globalnu krizu i nadam se inicijativi iz Vašingtona ili Moskve, i važno je da se Evropa u tome snađe - rekao je Đukaonović.

2024 © - Vesti online