Sreda 14.12.2016.
14:27
Tanjug, Vestionline

Alepo ne miruje: I dalje besne žestoki sukobi

Reuters
I dalj traju brobe u Alepu, primirje pred kolapsom

Dogovor o primirju u Alepu i evakuaciji civila i pobunjenika postigle su sinoć Rusija i Turska, a trebalo je da stupi u ranim jutarnjim časovima, ali to se nije dogodilo. Iz Moskve i Ankare je po eskalaciji novih sukoba, najavljeno da će o Alepu tokom dana razgovarati ruski i turski predsednik Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je, kako prenosi Rojters, optužio snage sirijske vlade da su prekršile dogovor o primirju, ali je istakao da Turska i dalje čini napore kako bi se uspostavio koridor za evakuaciju ljudi iz tog sirijskog grada.

U međuvremenu stižu kontradiktorne informacije o situaciji na terenu, a strane se međusobno optužuju za nasilje i kršenje primirja.

Autobusi koji su bili spremni da danas evakuišu desetine hiljada civila i pobunjenike iz Alepa, prazni su napustili područje odakle je trebalo da prevoze ljude, javila je agencija AP, pozivajući se na izveštaje medija.

AP ocenjuje da bi to mogao da bude signal odlaganja evakuacije, pa čak i naznaka za kolaps sporazuma o prekidu vatre.

Sirijska opservatorija za ljudska prava potvrdila je da u Alepu besne žestoki sukobi, a državna televizija javlja da je u raketnom napadu na delove Alepa poginulo najmanje sedam osoba, kao i da ima ranjenih. AP navodi da se istočni deo Alepa i bombarduje, što ugrožava sporazum o prekidu vatre.

Oglasilo se i rusko Ministarstvo odbrane navodeći da je sirijska vojska obnovila napade na istočni deo Alepa pošto su pobunjenici prekršili dogovor.

Istovremeno, predstavnici dve grupe sirijskih pobunjenika i jedan zvaničnik UN tvrde da je Iran uveo nove uslove za primirje i dogovor Rusije i Turske o evakuaciji, prenosi Rojters.

Jedan od pobunjeničkih predstavnika i neimenovani zvaničnik svetske organizacije rekli su da Iran, koji podržava neke moćne milicije koje se bore u Alepu na vladinoj strani, traži istovremenu evakuaciju ranjenih iz sela Hua i Kefraja koja su pod opsadom pobunjenika, navodi britanska agencija.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je danas Damask i Moskvu da učine sve što mogu kako bi poštedele civile.

2024 © - Vesti online