Sreda 14.12.2016.
12:10
mondo.rs

Srpski epidemiolog: NATO bombe nisu krive za rak!

commons.wikimedia.org
Srbija pamti NATO bombardovanje

Prema podacima koji se već godinama iznose, na teritoriju naše zemlje tokom NATO agresije bačeno je 15 tona municije s osiromašenim uranijumom - najviše na Kosovo i Metohiju, a gađani su i Pčinjski okrug i Crna Gora.

Deo srpskih stručnjaka bombardovanje osiromašenim uranijumom i kancer u Srbiji dovodi u direktnu vezu, međutim, takvim tvrdnjama suprotstavio se prof. dr Zoran Radovanović, koji se nalazi na čelu Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, tvrdeći da se NATO bombardovanje ne može povezati s porastom broja obolelih od raka, već time što Srbija ima staro stanovništvo, ali i drugim faktorima - gojaznost, pušenje, kasno javljanje lekaru...

- Prvo, sa izuzetkom malog rubnog područja uz Kosovo i Metohiju, centralna Srbija uopšte nije gađana projektilima sa osiromašenim uranijumom. Kako može da postoji posledica bez uzroka? - upitao je Radovanović.

On ističe da u Srbiji nema neočekivanog porasta obolevanja od raka, iako deo stručnjaka tvrdi suprotno pozivajući se na podatke Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", prema kojima je 2006. godine došlo do naglog skoka novoobolelih od leukemije i limfoma za 59 odsto, a broja umrlih za čak 118 odsto.

- Ako se situacija prikazuje na jedini pošten način, tj. uzimajući u obzir uzrast (to su takozvane uzrasno standardizovane stope), razlike praktično nema. Primera radi, zloslutnici su najavljivali da će u Srbiji doći do masovnog pomora od raka 2004, pet godina nakon bombardovanja (kasnije su taj "Sudnji dan" pomerali za 2006, 2014, pa na kraju za 2019. godinu). Istina je da su prave (uzrasno standardizovane) stope umiranja od raka u centralnoj Srbiji bile iste 2004. i 2014. - rekao je on.

- Ako hoćemo da rušimo to što kaže svetska nauka, potrebni su nam čvrsti argumenti - dodaje srpski epidemiolog.

- Od 5 do 10 odsto tumora je pod uticajem naslednih činilaca. Ako njih isključimo, procenjuje se da ulogu u nastanku raka imaju sledeći faktori rizika (zbir je 100%): pušenje - 33%; prekomerna telesna težina - 20%; infekcije - 16%, nepoznati faktori, nedovoljna fizička aktivnost, nepovoljna ishrana i izloženost na radnom mestu (azbest i sl.) - po 5%, alkohol i reproduktivni faktori (broj trudnoća, dojenje itd.) - po 3%, zračenja (sunčevo i jonizujuće, skoro isključivo zbog medicinskih postupaka) i zagađenje životne sredine - po 2%, te na kraju, lekovi - 1% - kaže Radovanović.

On je kao jedan od primera naveo i to što se na Kosovu, gde je bačeno najviše municije s osiromašenim uranijumom tokom 1999, nalazi američka vojna baza "Bondstil" koja je projektovano za više hiljada ljudi.

- Oni se tamo slobodno kreću i dišu, nemaju nikakve maske na glavama. Ne dovodim u pitanje da li je ispravno to što su nas bombardovali ili ne, već nije potrebno da se diže preterana panika. U Srbiji i drugim zemljama je rak u porastu. Rak pluća je najčešća posledica pušenja. Rak grlića materice se dobija od spoljnog faktora, zna se o kom virusu je reč - zaključuje dr Radovanović.

2024 © - Vesti online