Sreda 14.12.2016.
10:36
Tanjug, Vestionline

Amerikanka u UN tvrdi da je u Alepu kao u Srebrenici, a Rusi joj poručuju da nije Majka Tereza

Reuters
Ona će nekom nešto da priča: Samanta Pauer

Čurkin je, na optužbe Pauerove da se u sirijskom gradu Alepu čine zločini nad civilima, rekao da američka ambasadorka nije u poziciji da nastupa "kao da je Majka Tereza" jer, kako je istakao, predstavlja zemlju sa slabim rezultatima na polju poštovanja ljudskih prava, prenosi danas Tass.

Pauer je, govoreći na sednici u Njujorku, uporedila situaciju u Alepu sa ozloglašenim zločinima nad civilima, uključujući hemijski napad na Kurde u iračkoj Halabdži 1988, genocid u Ruandi 1994. i srebrenički masakr 1993, navodi ruska agencija.

Ruski ambasador, koji je Savet izvestio o oslobađanju Alepa, poručio je na to Pauerovoj da "ne izgubi iz vida koju zemlju predstavlja".

- Setite se rezultata svoje zemlje pre nego što počnete da iznosite mišljenje sa pozicije moralne ili bilo koje druge vrste nadmoći. Istorija i Bog će prosuditi ko je za šta kriv - rekao je Čurkin.

On je, takođe, ukazao na ulogu koju je, kako je rekao, "zapadni trio" igrao u eskalaciji sirijske krize i invaziji SAD na Irak 2003, što je dovelo do formiranja Islamske države, navodi Tass.

Pauer je na sednici oštro kritikovala vladu sirijskog predsednika Bašara al Asada i one koji je podržavaju, optuživši provladine snage da ubijaju civile na ulicama Alepa.

- Vaše snage i vaši punomoćnici izvode te zločine. Vaše barel-bombe, minobacači i vazdušni udari omogućili su miliciji u Alepu da opkoli desetine hiljada civila u vašem sve užem obruču - zaključila američka ambasadorka u SB UN.

2024 © - Vesti online