Sreda 14.12.2016.
12:55
Vestionline

Crna Gora gubi bitku: Potapa ih konkurencija

wikipedia.org/Anicic
Crnogorci ne iskorišćavaju dovoljno potencijale

Radi se o lukama sličnog kapaciteta, pogotovu su uporedivi kapaciteti luka Kopar i Solun sa barskom lukom, s tim što crnogorska luka gubi poslove, a susedne šire obim transporta i pretovara, piše "Pobjeda".

Lučki saobraćaj za EU je izuzetno važan, jer predstavlja 90 odsto spoljno-trgovinskog prevoza Unije, a Crna Gora je u decembru prošle godine zvanično otvorila poglavlje 14 Saobraćajna politika, u kome pomorski saobraćaj zauzima značajno mesto.

U lukama u okruženju evidentan je investicioni zamah, dok Luku Bar karakteriše svojevrsna izolacija u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu i u odnosu na čvorišta transevropskih saobraćajnih koridora.

Profit Luke Bar iznosio je 212.000 evra, 99 odsto manji nego koparske luke, čiji je profit bio 32,4 miliona evra. U poređenju sa Lukom Solun, koja zapošljava skoro identičan broj radnika (420 radnika u odnosu na 412 u Luci Bar), profit barske luke bio je 84 odsto niži.

Privatizacija bi trebalo da dovede do internacionalizacije Luke Bar i usmeravanja robe proizvedene širom Evrope na transport Montekargom i barskom lukom, što nije moguće ako luka ostane državna i ne bude deo nekog većeg sistema. Tender za prodaju 30 odsto državnog udela u Luci Bar i 51 odsto u Montekargu raspisan je 19. oktobra.

Luka Bar je praktično jedina crnogorska trgovačka luka preko koje se odvija 95 odsto pomorskog saobraćaja.

2024 © - Vesti online