Sreda 14.12.2016.
06:30
Vestionline, Punkufer.hr

Ovo je grad koji ubrzano grabi ka 22. veku

pixabay.com
Magnet, suvenir koji donosimo iz svakog grada koji posetimo

Od nekadašnjeg sivog i tmurnog grada, koji je gotovo u potpunosti uništen u Drugom svetskom ratu, Varšava je danas izrasla u pravu lepoticu i postala poželjno mjesto za život. 

Ovaj grad definitivno nije zapeo u prošlosti. Stare zgrade obnavljaju se velikom brzinom, otvaraju se vrhunski restorani, a ove godine otvorena je i druga linija metroa, koja je još bolje povezala grad. 

Staro spremište tramvaja pretvoreno je u Muzej varšavskog ustanka, gde možete naučiti sve o borbi protiv nacističke okupacije kroz snimke, priče i istorijske dokumente. Takođe, u blizini se nalazi i muzej Istorijski muzej Jevreja, koji priča o 1000 godina njihove istorije.

Smeštaj

Preporučujemo vam predivno dizajnirane apartmane, koji su smešteni u istorijskoj zgradi iz 19. veka. Tu su se pre nalazile nacističke komande i sovjetska ambasada, a u hotel je zgrada konačno pretvorena 2012. Danas su sobe predivno nameštene, a u svakoj se nalazi i kuhinja. Cena za sobu s bračnim krevetom je od 70 eura pa naviše.

Renesansa grada

Soho fabrika sigurno je jedan od najboljih pokazatelja novog rođenja Prage (deo Varšave), gde se stare industrijske zgrade pretvaraju u stanove, galerije, restorane… Vrhunac svega je Muzej neona, koji sadrži više od stotinu vintage znakova, od železničkih stanica pa sve do restorana.

Hrana

U okolini fabrike se nalaze restorani koji rade 24 sata i u nekima od njih možete posmatrati kako je kuvari rade. U pitanju su i mešavine francuskog i poljskog načina kuvanja sa primesama modernog, pa tako možete probati kozji sir punjen kremom od lubenice ili pečenu patku s jabukama.

Piće

Nakon dobre hrane, potrebno je nešto i popiti. Za to preporučujemo barove i restorane  u kojima možete uživati u boci domaćeg piva.

Šoping

Bazar na Kole najveći je poljski buvljak, koji radi cele godine (čak i po najvećoj zimi) i prodaje apsolutno sve, od knjiga do vojničke opreme. Ali, ako niste tip ovakvih mesta, možete posetiti lanac radnji u kojima nude i tradicionalnu plavo-belu keramiku.

Svakako posetite

Kraljevski park jedna je od stvari koju ne biste smeli da propustite. Čudesni vrtovi, kipovi i paunovi koji se bezbrižno šetaju okolo ostavit će vas bez daha.

Isplati se videti i Palatu kulture i umetnosti. Ovaj Staljinov dar gradu najbolji je primer socijalističke arhitekture. Ovde ima više od 3 hiljade soba u kojima su smešteni, između ostalog, bioskopi, pozorišta i muzeji, ali poseban je doživljaj popeti se na vrh palate i uživati u pogledu na Varšavu.

2024 © - Vesti online