Utorak 13.12.2016.
20:31
blic.rs, Vestionline

Tramp je povukao potez zbog kojeg mu "visi" mandat

Reuters
Donald Tramp rizikuje da izgubi mandat jer ne zna kako da razdeli svoj privatni biznis

Šta sve ima Tramp?

Trampovi razgranati poslovi u SAD i inostranstvu uključuju hotele i terene za golf, od čega su dva u Škotskoj, kao i brojne nekretnine, vlasništva ili investicije u hotele, poslovne prostore i stambene zgrade.

Prošlog meseca Tramp je u seriji tvitova najavio da će u potpunosti napustiti svoj biznis uz tvrdnju da je "vizuelno važno" da ne bude u sukobu interesa.

U medijskim izveštajima se navodi i da je odlaganje izjašnjavanja o tome kako namerava da odvoji svoj biznis od predsednikovanja uzrokovano i njegovim fokusiranjem na brojna imenovanja koja su u toku.

Odlaganje konferencije za novinare je dobar razlog za elektorski koledž na osnovu koga bi mogli da ga ne izglasaju za predsednika SAD.

Podsetimo, iako su izbori u SAD održani 8. novembra, formalno tada su birani elektori koji bi 19. decembra trebalo da Trampu odobre predsednički mandat. Izabrani predsednik je obećao da će raščistiti situaciju sa sukobom interesa pre tog datuma, ali najavljeno odlaganje konferencije za novinare ukazuje da se to neće desiti.

Posao ostavlja sinovima

Stručnjaci za etiku tvrde da bi jedini zadovoljavajući način da se Tramp "izvuče" bio da celokupan biznis uz slepo poverenje poveri nekome, kao što su to učinili drugi predsednici.

Nakon što je objavio odlaganje pres konferencije koja je bila najavljena za četvrtak, Tramp je na Tviteru naveo da će ona biti održana u skoroj budućnosti i da će, dok je na mestu predsednika, njegovi sinovi voditi posao, ali da neće biti novih dogovora.

"Dvojica mojih sinova, Don i Erik, i direktori će voditi moje firme. Neće biti novih poslova tokom mog (mojih) mandata na predsedničkom mestu", napisao je na Tviteru.

Koja će biti Ivankina funkcija?

On nije pomenuo eventualnu ulogu svoje ćerke Ivanke.

Time je podgrejao glasine da bi ona mogla da dobije neko zaduženje u njegovoj budućoj administraciji.

2024 © - Vesti online