Utorak 13.12.2016.
19:49
Vestionline

Srbija je mogla da spreči ulazak Hrvatske u EU

Tanjug
Mi gradimo dobrosusedske odnose za razliku od Hrvata, kako tvrdi Tomislav Nikolić

- Mi smo imali mnogo razloga i mogli smo da sprečimo ulazak te zemlje u EU, ali to nismo učinili, u želji da ostvarimo dobrosusedske odnose i pokažemo dobru volju. Međutim, svi naši pokušaji da izgladimo odnose stvaraju sve veći otpor sa njihove strane - istakao je Nikolić u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Moldavije Andrejom Galburom.

Nikolić je naglasio da Srbija ceni evropske vrednosti, ali i da joj treba oslonac Rusije, te ukazao na izvanrednu saradnju sa Kinom, azijskim i afričkim zemljama i Južnom Amerikom.

On je ocenio da Srbiju i Moldaviju vezuju prijateljstvo, dobri odnosi i uzajamna podrška, saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije. 

- Mi veoma cenimo podršku Moldavije teritorijalnom integritetu Srbije i pravimo jasnu razliku između prijatelja koji su priznali Kosovo i onih koji to nisu učinili - rekao je Nikolić. 

Moldavski šef diplomatije Andrej Galbur rekao je da su odnosi dve zemlje iskreni i prijateljski i da Moldavija neće promeniti stav o nepriznavanju samoproglašenog Kosova, bez obzira na promenu vlasti. 

- Vaša zemlja je primer izvanrednog balansa između istoka i zapada i mi želimo da sledimo taj primjer - rekao je Galbur i poručio da Moldavija ostaje privržena putu evrointegracija i sprovođenju reformi, borbi protiv korupcije i jačanju ekonomije.

2024 © - Vesti online