Utorak 13.12.2016.
19:07
b92.net, Vestionline

Hrvatska tvrdi da je Srbija "znala", Brisel ćuti

pixabay.com
Hrvatska ima veliki uticaj u EU kad je uspela da blokira otvaranje poglavlja 26

Ministar spoljnih poslova Hrvatske rekao je da poglavlje 26 u pregovorima Srbije sa EU nije otvoreno jer Hrvatska nije dobila objašnjenje od Srbije u vezi sa udžbenicima za nacionalne manjine, javlja reporter B92 iz Brisela.

- Hrvatska ne želi da blokira put Srbije u Evropsku uniju, ali svi moraju da ispune kriterijume za ulazak u EU - dodao je hrvatski ministar. 

Zvaničnici Brisela bez komentara o poglavlju 26

Kako javlja reporter B92, Brisel je okupiran pitanjem Turske, te nije bilo nikakvih komentara, niti su doneti zaključci o Srbiji. 

Podsetimo, Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 26, a srpska delegacija napustila je Brisel, te premijer Vučić ne prisustvuje međuvladinoj konferenciji sa EU. 

Predsednik Sabora Hrvatske Božo Petrov rekao je da je potpuno neprimerena reakcija zvaničnog Beograda na hrvatske primedbe na otvaranje poglavlja 26, a predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da Srbija lako može da ispuni traženi kriterijum za otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi i da on nije nikakav politički problem. 

Mišljenja političara

- Blokada otvaranja poglavlja samo je nastavak nadmetanja u Hrvatskoj ko će više da naškodi i uvredi Srbiju - smatra predsednik Tomislav Nikolić. 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je naveo da "iza blokiranja otvaranja poglavlja 26, koje se tiče obrazovanja i kulture, ne stoje Hrvatska i Bugarska". 

Dačić je kazao da je "jadna EU u kojoj Hrvatska vodi glavnu reč" i dodao da bi Brisel trebalo više pažnje da posveti onom što se dešava u Hrvatskoj. 

- Nismo mi naivni. Prosto ne mogu da verujem da moćna EU ne može da utiče na Hrvatsku i Bugarsku u vezi poglavlja. Vrednosti Unije se svaki dan krše u Hrvatskoj, ali da sačekamo da li će se danas nešto promeniti, teorijski postoji ta mogućnost - rekao je Dačić. 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi u 18 sati da se obrati javnosti povodom otvaranja poglavlja u pregovaračkom procesu Srbije sa EU. 

2024 © - Vesti online