Utorak 13.12.2016.
18:59
Vestionline

Biber: Srbija i Rusija blefiraju u pokeru sa Evropom

youtube.com
Florijan Biber smatra da će Rusija samo iskoristiti Srbiju zbog dobrog geografskog položaja

- Sa sve većim slabljenjem obe organizacije u regionu, porasla je i sposobnost Rusije da sebi obezbedi uticaj i da postane vidljivija. Rusija je takođe aktivna i u BiH, Crnoj Gori i Makedoniji, ali naravno, Srbija je tu najvažnija zbog geografskog položaja i veličine - smatra Biber.

Ne treba precenjivati važnost Srbije 

- Značaj ruske uloge je većim delom baziran na uspešnoj glumi Rusije i onih koji posvuda vide rusku konspiraciju. Obe strane, i Rusija i njeni kritičari, imaju koristi od preuveličavanja ruskog učešća na Balkanu. Za Srbiju, a pogotovo za trenutnu Vladu, Rusija je korisna iz dva razloga. Prvo, može da umiri nacionalističke kritičare (kao što je Šešelj) održavanjem dobrih veza. Drugo, konstantnom pričom o ruskom uticaju, Evropskoj uniji se može prodati po višoj ceni. Ja bih zbog toga rekao da gledamo partiju pokera sa velikim ulozima, u kojoj Srbija blefira sa ruskim vezama koje su manje suštinske nego što izgledaju, dok Rusija blefira sa jakim uticajem - naglasio je Biber. 

Uticaj Trampa 

On navodi da se sa izborom Trampa može očekivati slabljenje američkog angažmana u regionu kao i slabija podrška EU, što, ističe, opet ide na ruku ruskom učešću. 

- Ne mislim da je izvestan jak savez ili saradnja između Rusije i Srbije ili neke druge zemlje, ali što se udaljenijom čine evropske integracije to će sve više vlade u regionu gledati prema drugim silama kako bi u strateškim igrama pojačale svoju korist. Vlade i Srbije i Crne Gore su bile uspešne u igranju na rusku pretnju kao način jačanja sopstvene pozicije u odnosu na Zapad, a prigušile su i kritiku svojih demokratskih nedostataka. Nažalost, bojim se da će ovaj trend samo jačati - zaključio je Biber.

2024 © - Vesti online