Sreda 14.12.2016.
03:00
J. Arsenović - Vesti

Ne pitam Vučića da se kandidujem

Tanjug
Ovo je pritisak iz straha: Vuk Jeremić

- U Srbiji se stvara atmosfera da za sve morate da dobijete dozvolu jednog čoveka. To je pogubno za razvoj demokratije, ekonomije i društvo u celini - rekao je Jeremić za N1, odbacujući mogućnost da je neko u njegovo ime pitao Vučića za podršku.

Posle kandidature za generalnog sekretara UN, kada je završio kao drugoplasirani, Jeremić se vraća u Srbiju kao potencijalni predsednički kandidat opozicije. Koliko je režim to ozbiljno shvatio govori i to što je Jeremiću u petak iznenada stigao poziv da se izjasni o pogibiji dvojice gardista na Topčideru pre 12 godina. 

Hteli da me hapse

Jeremić ne odustaje od tvrdnje da je u petak policija dolazila da ga privodi i da to nije učinila samo zato što on u tom momentu nije bio kod kuće.
- Čekali su me u stanu dok nije došao moj advokat, obavili telefonski razgovor i onda odlučili da odu - kaže on.

Iako je tužilac tražio njegovu izjavu pre pola godine, tek sada se njegova uloga stavlja u kontekst ovog slučaja, sa tezom da je siptomatično to što je kao savetnik u kabinetu tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića o pogibiji vojnika pre znao nego načelnikGeneralštaba!

Jeremić je odbio da kaže šta je u subotu rekao istražiteljima, izuzev da je je iskaz trajao svega 15 minuta.

- Zašto se to dešava nakon 12 godina, zašto se to dešava četiri godine nakon što je Aleksandar Vučić došao na vlast i to stupajući na mesto ministra odbrane sa kojeg je, pretpostavljam, da je hteo, mogao nešto da uradi po tom pitanju - analizirao je neobičan tajming za njegovo saslušanje.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Jeremić ima izglede da pobedi Tomislava Nikolića, ali ne bi imao šanse protiv samog Vučića.

2024 © - Vesti online