Utorak 13.12.2016.
14:39
Tanjug

"Hrvatska nas blokira po naređenju iz Brisela"

Tanjug
Ne pitaju se tu Hrvati ništa: Dragana Marković Palma

- Centralno pitanje je dokle EU misli da indirektno, preko neke svoje članice blokira pristup Srbije EU - navodi u pisanoj izjavi medijima Marković.

- S druge strane se od Srbije traže dobrosusedski odnosi sa Kosovom, koje nije država, niti će to ikada biti, a da ne govorim o skandalu sa ustaškom tablom u Jasenovcu i vređanju Srba i Srbije u slučaju čokolada iz naše zemlje - ističe Marković.

Marković za EU ima pitanje - da li bi reagovala kada bi na ulazu u Aušvic Nemačka podigla tablu sa pozdravom "Sieg Heil"?

Kako ističe Marković, dokaz da Hrvatska ne vuče takve poteze samostalno je i činjenica da poglavlje 26 koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, nema nikakve veze sa primedbama Hrvatske, a zvaničan stav EU je da pitanje koje pokreće Hrvatska, države rešavaju bilateralno, a ne na nivou EU.

- JS je, još kada je Hrvatska u migrantskoj krizi blokirala granicu sa Srbijom upozorila da Hrvatska tako nešto ne radi sama, već pod pokroviteljstvom EU.

On tvrdi da na taj način EU pokazuje svoje pravo lice i naša adresa nije Zagreb, već Brisel, jer se Hrvatska u EU pita kao kućni savet u međunarodnoj politici.

Marković smatra da EU ne treba da blokira Srbiju koja sve svoje obaveze izvršava i ponaša se najtolerantnije i odgovorno prema nacionalnim manjinama i migrantima i svojim komšijama, već treba da kažnjava one koji se ponašaju profašistički i proustaški, a to je Hrvatska.

2024 © - Vesti online