Utorak 13.12.2016.
14:10
Tanjug, Vestionline

"Amerika jeste velika, ali ne i izuzetna"

Reuters
Spreman na saradnju sa SAD: Vladimir Putin

- Nesumnjivo, Sjedinjene Države i američki narod - to je velika zemlja i veliki narod, nema sumnje. Niko to ne spori, ali, ipak, govoriti o izuzetnosti, čini mi se da je to previše i da stvara određene probleme u uzajamnim odnosima, ne samo prema Rusiji, kako mi se čini - rekao je Putin u intervjuu japanskim medijima uoči posete Japanu, prenosi Sputnjik.

On je naveo da je Moskva želela da razvija odnose sa aktuelnom američkom administracijom, ali nekako nisu uspeli u ključnim pravcima, i to ne, smatra Putin, ruskom krivicom. Ruski predsednik je naveo primer problema koji su nastali izmedu dve zemlje.

- Evo, na primer,  naše američke kolege su, tokom rešavanja tekućih pitanja, predložile rešavanje sirijske krize, a zatim su odjednom u UN izjavili da neće da se sastanu sa nama niti da razgovaraju. Treba razumeti šta uopšte žele ljudi u jednom resoru Sjedinjenih Država, u drugom resoru, postoji li neki opšti stav? I to se desilo više puta, u više pravaca naše saradnje - rekao je Putin.

On se dotakao i teme saradnje sa izabranim predsednicima SAD Donaldom Trampom, koji će stupiti na dužnost 20. januara.

- Ubuduće treba razumeti kako će republikanci ostvariti svoje težnje da učine SAD ponovo velikom državom - naveo je Putin i izrazio nadu da problema u saradnji dve zemlje neće biti.

2024 © - Vesti online