Utorak 13.12.2016.
13:08
Srna

Ustaštvo na HRT-u: Ubistvo porodice Zec "prenaduvano"

pixabay.com
Nije Hrvatima strano veličanje ustaštva, ni državna televizija nije izuzetak

Na HRT-u navode da su zbog propusta u prilogu emitovanom u prošlosedmičnoj emisiji svi koji su učestvovali u proizvodno-uredničkom "lancu" dobili opomene od svojih neposredno nadređenih.

Nije konkretno objašnjeno o kojim se merama radi niti ko je bio autor priloga, navode hrvatski portali.

Iako u prilogu naglašavaju kako je slučaj, zbog tromog pravosuđa, naneo veliku štetu Hrvatskoj, urednici TV kalendara kažu kako je cela tragedija "medijski prenaduvana"?!

- Zbog površnosti hrvatskog pravosuđa tragedija porodice Zec nanela je veliku štetu Hrvatskoj. Taj tragični slučaj medijski je predimenzioniran do te mere da je u senci ostao podatak da je, osim Aleksandre Zec, još više 400 dece poginulo tokom velikosrpske agresije, a za šta takođe nikad niko nije odgovarao - rečeno je u TV kalendaru.

Mediji podsećaju da je Vladimir Brnardić, urednik te emisije, sklon sličnim ispadima, kao i cela ekipa koja se bavi "TV kalendarom".

Zbog "relativizacije ustaštva, obračunavanja sa homoseksualcima i iskrivljivanja istorijskih činjenica", poput situacije u vezi sa oslobađanjem Zagreba 1945. godine, nekoliko puta su najavljivane smene.

Vladimir Brnardić, urednik, diplomirao je istoriju i učestvovao je u realizaciji brojnih dokumentaraca sa temama iz hrvatske prošlosti, a posebno mu je zanimljiva oblast o ratu devedesetih.

Krajem 2012. godine "TV kalendar" je emitovao prilog o komandantu ustaške "Crne legije" Juri Francetiću. Opisali su ga kao "kontroverznu ličnost koju deo javnosti percipira kao ratnog zločinca, a drugi dio kao nacionalnog heroja".

Opisivali su njegovo delovanje i zaključili da je postao "nacionalni junak u NDH".

Na kraju priloga navedeno je da je Francetić, "iako ga je istoriografija okarakterisala kao ratnog zločinca odgovornog za progon Srba i Jevreja, pretvoren u svojevrsni hrvatski mit".

2024 © - Vesti online