Utorak 13.12.2016.
10:59
Vestionline

Makedonci izabrali, SAD i EU čestitali

Tanjug/AP
Nikola Gruevski (u sredini) prima čestitke pristalica posle pobede na izborima

Američki Stejt departmen pozdravio je uspešno održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji kao prvi korak za izlazak iz političke krize.

Portparol Stejt Departmenta Džon Kirbi je tim povodom poručio da partije koje će formirati vladu treba konstruktivno da sarađuju sa opzociom na sprovođenju reformi, koej su značajne prvenstveno za evroatlantski put zemlje.

- Čestitamo makedonskim građanima koji su ostvarili svoje pravo i glasali na parlamentarnim izborima 11. decembra. Isto tako pozdravljamo izveštaj OBSE i ODIHR koji konstatuje da su izbori bili slobodni i mirni sa samo nekoliko slučajeva neregularnosti - naveo je Kirbi.

Fer i mirno

Čestitke Makedoncima uputili su i evropski zvaničnici Federika Mogerini i Johanes Han, koji su pozdravili mirne i fer vanredne parlamentarne izbore.

- Ovi prevremeni parlamentarni izbori su proizašli iz sporazuma u Pržinu iz 2015. Oni zemlji nude priliku da obnovi demokratski, konstruktivan dijalog radi prevazilaženja dugotrajane političke krize i ujedinjenje ka zajedničkom cilju evroatlantskih integracija - navodi se u zajedničkom saopštenju.

2024 © - Vesti online