Utorak 13.12.2016.
08:36
Tanjug, Vestionline

Vojska Sirije preuzela kontrolu nad Alepom!

Reuters
Sirijski vojnici u Alepu proslavljaju pobedu uz sirijske zastave sa likom Bašara al Asada

Snage lojalne Bašaru al Asadu i njihovi saveznici su pred proglašenjem pobede u Alepu, rekao je ranije izvor u sirijskoj vojsci, nakon što su pobunjenici u tom sirijskom gradu svedeni na veoma malu teritoriju koju neprestano zasipaju bombe.

Rojtersov izveštač u zoni koju pod kontrolom drže snage sirijske vlade,  javlja da je bombardovanje pobunjeničke zone u Alepu nastavljeno u ponedeljak bez prestanka,  dok jedan civil koji je tamo "zaglavljen" opisuje situaciju kao "sudnji dan".

- Borbe u istočnom Alepu trebalo bi da brzo budu okončane. Pobunjenici nemaju mnogo vremena. Ili će morati da se predaju, ili će umreti - rekao je novinarima u Alepu general Zaid al Saleh, načelnik bezbednosnog komiteta vlade za taj sirijski grad.

Pobunjenici su se u ponedeljak popodne povukli iz svih četvrti na istočnoj strani reke koja protiče kroz Alepo, pošto su dan ranije izgubili kvart Šeik Said, na jugu male teritorije koja je ostala u njihovim rukama, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu.

Pobunjenička enklava, koja se brzo smanjuje, prepolovila se za samo nekoliko sati, a direktor Opservatorije Rami Abdul Rahman rekao je da bici za Alepo dolazi kraj.

U distriktima koje su zauzele vladine snage, vojnici su već počeli da slave pucajući u vazduh, a vozači da trube sirenama najavljujući pobedu, pokazuju snimci koje je objavila sirijska državna televizija.

Reuters
Vojnicima se u slavlju pridružili i stanovnici Alepa

Iako bi pad Alepa zadao ogroman udarac pobunjenicima koji pokušavaju da sirijskog predsednika Bašara al Asada svrgnu s vlasti, Asad bi i dalje bio daleko od uspostavljanja kontrole u celoj zemlji, budući da veliki delovi Sirije ostaju u rukama pobunjenika, a Islamska država je u nedelju ponovo zauzela drevni grad Palmiru, zaključuje Rojters.

2024 © - Vesti online