Ponedeljak 12.12.2016.
22:35
Vestionline

Upozorenje koje im je Sadam dao posle hapšenja, Ameri nikada neće zaboraviti

Reuters
Objasnio stvari Amerikancima koje su tek godinama kasnije shvatili: Sadam Husein

Potpuno izgubljeni Sadam Husein je godinama pre američke okupacije Iraka bio odsečen od vlasti. Kako piše Dejli mejl, bio je “zauzet pisanjem romana” i nije ga zanimalo šta rade generali i vlada Iraka.

- Izgleda da je Sadam znao šta se događa u Iraku baš koliko i njegovi američki i engleski neprijatelji. Nije imao pojma šta radi njegova vlada i nije imao nikakav plan za obranu Iraka - otkriva Džon Nikson, analitičar CIA i čovek koji je prvi ispitivao bivšeg iračkog lidera.

Nikson je morao da identifikuje Huseina pre nego što je mogla biti objavljena vest o njegovom hvatanju. Potvrdio je da je reč o njemu po starom ožiljku od metka i dve plemenske tetovaže.

Prve Sadamove trenutke u zarobljeništvu opisao je u knjizi “Brifingovanje predsednika: Ispitivanje Sadama Huseina” koja izlazi 27. decembra. I nakon hvatanja, Sadam je ostao arogantan.

Žalio se na masnice i ogrebotine koje zaradio tokom hvatanja. Gledao je Niksona sa “ubilačkim prezirom”, i bio “zastrašujuć iako je bio pod ključem”.

- Kada ste poslednji put videli sinove žive - pitao ga je Nikson.

- Ko ste vi? Jeste li iz vojne obaveštajne? Odgovorite mi. Predstavite se - govorio je Husein.

Odlučno je tvrdio da nije planirao da ubije predsednika Džordža Buša starijeg posle rata u Persijskom zalivu, i delovao je zadovoljno kada je čuo spoljne ekplozije, misleći da bi njegove pristalice mogle da pobede u tom okršaju.

- Nećete uspeti. Videćete da nije lako upravljati Irakom - rekao je Sadam Husein.Njegov režim pao je 2003. a tri godine kasnije obešen je zbog zločina protiv čovečnosti.Pripadnici njegovih tajnih službi činili su jezgro oko kojeg je osnovana Islamska država.

2024 © - Vesti online