Nedelja 20.06.2010.
13:07 >> 20:33h
Srna, Tanjug, Bliconline

Brazil: Kosovo ne priznajemo, Srbe volimo

Selso Luiz Nunes Amorim i Vuk Jeremić: Ukinute vize
 

Dvojica ministara su izrazili su u razgovoru zadovoljstvo zbog dobrih i prijateljskih odnosa dve zemlje. Oni su razgovarali i o saradnji na različitim nivoima, naročito kada je reč o ekonomiji, ali i o saradnji u oblasti kulture, sporta i odbrane.

Amorim je rekao da su potpisani važni sporazumi, koji će olakšati putovanja u Brazil i koji se odnose na svakodnevni život svih građana.

Brazil nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova

 

Amorim, o kome se govori kao o "najuspešnijem ministru spoljnih poslova u svetu", izneo je da Brazil u slučaju Kosova i Metohije nije podržao jednostrano nametnuto rešenje koje znači poništavanje teritorijalnog prava i da je zato odlučio i da u pisanoj formi i neposredno učestvuje u procesu koji je Srbija pokrenula pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu o legalnosti odluke privremenih institucija samouprave u Prištini.


"Brazil veruje da u svim situacijama treba pregovarati, pa tako i u slučaju Kosova i Metohije", izjavio je ministar Amorim.

"Nadam se da će sporazumi biti podsticaj za građane Srbije da otputuju na Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. i na Olimpijske igre 2016. godine u Brazilu", rekao je on.

Ministar Amorim, prvi šef diplomatije najveće i najmnogoljudnije zemlje Latinske Amerike, razgovaraće i sa premijerom Mirkom Cvetković, potpredsednikom vlade Srbije Ivicom Dačićem, a predviđeni su susreti i sa drugim srpskim zvaničnicima.


Amorim je uoči posete u intervjuu Tanjugu izneo da su Brazil i Srbija, još od vremena bivše Jugoslavije, imali "izvanredne odnose" a da je poslednjih godina povećan broj uzajamnih razgovora i saradnja u multilateralnim organizacijama.

 
Brazil, peta po veličini (8,5 miliona kvadratnih kilometara) i broju stanovnika (blizu 200 milina) zemlja u svetu, poslednjih godina izrasta i u jednog od najuticajnijih aktera u međunarodnim odnosima.


To je naročito vidljivo od 2003. kada je za predsednika izabran Inasio Lula da Silva, čiju aktivnu i kreativnu spoljnu politiku, ministar Amorim zastupa na "izvanredan način", kako je nedavno pisao pariski Mond.

Amorim zastupa koncept da Brazil u međunarodnom sistemu treba da ističe multilateralizam i dijalog, da ta država ima "posrednički" profil i stoga je potencijalni sabesednik između različitih svetova

Brazil je, u ekonomskom rastu, za petama Narodnoj Republici Kini i Indiji, a njegova privreda vredna 1,6 biliona dolara u 2009, osma je po veličini u svetu.


Brazil je istaknuta članica Grupe 20 (G-20) najrazvijenijih država i zemalja sa velikim privredama koje brzo napreduju.


Sa NR Kinom, Indijom i Rusijom, Brazil čini tzv. BRIK, grupaciju velikih i mnogoljudih zemalja čije će privrede oko 2025. preteći praktično sve današnje najrazvijenije zemlje, sa izuzetkom Sjedinjenih Američkih Država.


Brazil sa Indijom, Japanom i Nemačkom čini i Grupu četiri (G-4) koje žele stalno mesto u proširenom Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, a nastoji i da promeni strukturu Međunarodnog monetarnog fonda kako bi više odgovarao potrebama zemalja u razvoju.


Brazil je istovremeno veoma posvećen i saradnji među zemljama u razvoju, tzv. državama "Juga".


Ministar Amorim zastupa koncept da Brazil u međunarodnom sistemu treba da ističe multilateralizam i dijalog, da ta država ima "posrednički" profil i stoga je potencijalni sabesednik između različitih svetova.
Amorim sa Tadićem, Cvetkovićem i Šutanovcem
 

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas u Beogradu sa brazilskim ministrom spoljnih poslova o bilateralnim odnosima Srbije i Brazila i unapređenju ekonomske saradnje, navodi se u saopštenju iz predsednikovog kabineta.


"Predsednik Tadić je u ime Srbije izrazio veliku zahvalnost zbog principijelne podrške Brazila očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje," navodi se u saopštenju.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković istakao je danas u razgovoru sa Amorimom da su odnosi dve zemlje dobri i tradicionalno prijateljski, saopšteno je iz Vlade Srbije. Cvetković je zahvalio Amorimu na principljenom stavu Brazila u odbrani načela međunarodnog prava kada je reč o Kosovu, navodi se u saopštenju.


Amorim je preneo Cvetkoviću da će Brazil nastaviti da pruža aktivnu podršku diplomatskoj inicijativi Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.


Na sastanku je konstatovano da je sadašnja ekonomska saradnja ispod mogućnosti dve zemlje i izražen je interes da se ona unapredi, posebno u oblasti poljoprivrede i infrastrukture.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac razgovarao je sa Amorimom o uspostavljanju bilateralne vojne saradnje. Oni su konstatovali da visok nivo političkih odnosa dveju zemalja zaslužuje i saradnju ministarstava odbrane i vojski dve države.


Amorim je podržao reforme koje se sprovode u sistemu odbrane i naglasio njihovu važnost za sveukupan reformski napor i razvoj Srbije, objavljeno je na internet stranici Ministarstva odbrane Srbije.

2024 © - Vesti online