Utorak 13.12.2016.
04:00
Z. Mirković - Vesti

Za autonomiju Srbima na Severu

wikipedia/Dieter Zirnig
Stranka FPO je protiv svake nepravde: Hajnc Kristijan Štrahe

On je, na večeri "Srbi i FPO" u Beču kritikovao što se do sada nisu stvorili, u međunarodnoj zajednici, uslovi da Srbi na severu Kosova dobiju autonomiju.

Kako je podvukao, Austrija, koja je u srcu Evrope, ima odgovornost za ovaj "divni, hrišćanski kontinent", kao i svi ostali evropski narodi, zbog čega mu je drago što toliko ljudi poreklom sa prostora bivše Jugoslavije danas živi u Austriji i daje svoj doprinos razvoju zemlje.

Gosti

Večeri "Srbi i FPO" prisustvovali su ministar savetnik u Ambasadi Srbije u Beču Goran Bradić, kao i brojni srpski biznismeni, austrijski poslanici i lokalni političari.

Štrahe je naglasio da oni koji dolaze iz hrišćanskih država u Austriju nemaju problema sa integracijom, i da je jedino što ih deli na početku, jezik, ali da je problem sa onima koji dolaze iz drugih, islamskih kultura.

"Moramo i možemo očekivati da svi koji žele da dođu u Evropu poštuju našu tradiciju, veru, običaje i kulturu. To mora da važi za sve Evropljane, a ko neće da prihvati naša pravila igre, nema šta da traži na ovom kontinentu", podvukao je Štrahe.

Na idućim izborima, kako podvlači, u kampanji neće dozvoliti da ga provociraju.

O prošlim predsedničkim izborima kazao je da su bili ogroman uspeh za stranku, jer je kandidat slobodaraca Norbert Hofer osvojio 47 odsto glasova, i to u borbi sam protiv svih ostalih stranaka.

Štrahe je uveren da će se taj uspeh imati i u budućnosti, pa da će na narednom glasanju - FPO biti najjača stranka, i da to sistem, kao na predsedničkim izborima, neće moći da spreči.

Pohvala članovima srpskog porekla

Štrahe je posebno pohvalio članove FPO srpskog porekla, ocenivši da su oni osnažili stranku. Poslanik srpskog porekla u skupštini Beča, Nemanja Damnjanović, ukazao je da je lider FPO-a Hajnc Kristijan Štrahe stranku preuzeo pre 11 godina kada su si verovali da će partija otići u istoriju.

"Međutim, obistinilo se da stranka piše istoriju, ali ne propasti, već uspeha, pa sada ima sve preduslove da na sledećim parlamentarnim izborima postane prva snaga", uveren je on.

2024 © - Vesti online