Ponedeljak 12.12.2016.
17:36
rts.rs, Vestionline

Linta: Preostali Srbi u Hrvatskoj žive u strahu

M. Karović
Miodrag Linta se nada da će se situacija za Srbe iz regiona poboljšati jer trenutna nije baš za pohvalu

- Situacija je sve gora i neophodno je pod hitno nešto preduzeti - rekao je za RTS Miodrag Linta.

- Poslednjih godina u Hrvatskoj je na delu rtehabilitacija ustaškog režima, uz podršku i zvaničnika i katoličke crkve. Hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović ne smeta postavljanje ustaškog spomen obeležja u Jasenovcu, a katolički sveštenici, pa i biskup, osveštavaju ploče posvećene pripadnicima ustaškog režima. Takođe, vlada premijera Plenkovića očigledno nije spremna da jasno osudi rehabilitaciju ustaškog režima - rekao je Linta.

Savez Srba iz regiona predlaže da se od Evropskog parlamenta zatraži rezolucija protiv veličanja ustaštva u Hrvatskoj, ali i da Hrvtaski sabor rezolucijom prizna genocid nad Srbima, Romima i Jeverjima.

- Ja sam tu inicijativu uputio Ministarstvu spoljnih poslova, a jedna od tih inicijativa je i da se zvanično uputi zahtev Evropskom parlamentu da se donese rezolucija protiv veličanja i rehabilitacije ustaške ideologije u Hrvatskoj, ali i da se od Hrvatske zatraži odsustvo tolerancije za one koji veličaju ustaški režim - poručuje predsednik Srba iz regiona.

Privrednici iz Srbije, ali još više iz Hrvatske, strahuju da se slučaj "čokoladice" ne odrazi na ekonomsku saradnju koja je do sada izvlačila prosek lošim ekonomskim odnosima.

- Hrvatska nesmetano posluje u Srbiji, a istovremno je učinila niz birokratskih prepreka da srpski kapital uđe u Hrvatsku. Mi očekujemo da Evropska unija sa svoje strane pritisne Hrvatsku da stvori normalne uslove da i srpski kapital uđe u Hrvatsku - zaključio je on.

2024 © - Vesti online