Nedelja 20.06.2010.
12:15 >> 19:52h
Tanjug

Rusi ulažu u rafineriju 400 miliona evra

Rafinerija Pančevo
 



Cilj Naftne industrije Srbije (NIS) je da krajem 2012. godine postane regionalni lider na tržištu naftnih derivata i u potpunosti pređe na proizvodnju ekološki čistog goriva - bezolovnih motornih benzina i evro dizela.


Zvaničnom početku radova na izgradnji kompleksa u pančevačkoj Rafineriji prisustvovaće visoka delegacija Republike Srbije i Ruske Federacije, menadžment Naftne industrije Srbije (NIS) i "Gasprom njefta", kao i brojni poslovni partneri.


"Gasprom njeft" finansira ukupnu vrednost projekta modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu u iznosu od 500 miliona evra, od čega je 396 miliona evra namenjeno izgradnji kompleksa za blagi hidrokreking i hidroobradu (MHC/DHT projekat), a ostatak sume biće usmeren na projekte od ekološkog značaja - izgradnju vodoničkog postrojenja u Rafineriji.


Završetak izgradnje novog postrojenja planira se u proleće 2012. godine, a puštanje kompleksa u eksploataciju krajem 2012.


Ovaj projekat je započet potpisivanjem ugovora sa inžinjering kompanijom "CBI and Lummus", u septembru 2009. godine.


MHC/DHT projekat predstavlja glavni uslov za dovođenje kompanije na strateški važnu poziciju lidera na regionalnom tržištu naftnih derivata.


Realizacija kompleksa za blagi hidrokreking i hidrobradu u pančevačkoj Rafineriji omogućiće NIS-u da u potpunosti pređe na proizvodnju ekološki čistog goriva - bezolovnih motornih benzina i evro dizela, sa sadržajem sumpora ne većim od 10 ppm (10 mikrograma), što odgovara standardu "Euro 5''.

2024 © - Vesti online