Utorak 13.12.2016.
00:11
Đ. Barović - Vesti

Državo, ne polažemo oružje!

A. Čukić
PSS dobio podršku Evropske policijske unije

Pravdajući mali odziv "stravičnim pritiscima i represijom" u MUP-u, predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović je kazao da će u slučaju da ne dođe do pregovora dve strane, PSS nastaviti sa protestima, najavljujući i nove oblike u vidu raznih "performansa".
- Ovo neće stati i neće nas zaplašiti. Dobili smo podršku od Evropske policijske unije, pa ćemo videti kako će se vlast ponašati kada ih pritisne EU. Preko noći smo postali izdajnici, a što nismo to bili ranije, dok smo ratovali. Proglašeni smo i agentima CIA i soroševcima. Što to nismo bili dok smo branili zemlju - kazao je Mijailović koji je pozvao Vladu da se "ne bahati".

Bez incidenta

Protest policajaca i vojnika protekao je bez najmanjeg incidenta. Obezbeđivao ga je minimalan broj pripadnika MUP-a, a o redu se brinula i redarska služba.

- Ne bahatite se. To nije lepo prema sopstvenom narodu, jer nije narod dužan vama, već vi narodu - rekao je on.
Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić kazao je da su se pripadnici vojske odazvali protestu policije kako bi kazali da su vojnici danas najugroženija kategorija u Srbiji.
- U Srbiji je pripadnik NATO zaštićeniji od srpskog vojnika. Pa, NATO ima svoju kancelariju u Ministarstvu odbrane, a Vojni sindikat nema. Ministarstvo odbrane Srbije sa NATO-om ima potpisan sporazum, a sa nama nema... Ne tražimo novac od naroda, već od onih na vlasti koji ga isisavaju i sklanjaju na tajne račune. O tome imamo i dokaze koje smo predočili ministru, ali ništa nije odgovorio. Dozovite se pameti - poručio je Antić.

A. Čukić
Okupljeni zatražili od vlasti da ispuni obećanja

Zajednička muka

Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Dušan Kokot kazao je da je protestante okupila "zajednička muka".
- Majka Srbija nas je zaboravila, a politikanti su doveli maćehu koja sada brine o nama tako da umiremo kao muve, škole su nam kao pre 200 godina. Ovo jeste politički skup, ali ne za neku određenu partiju, već protiv takvog sistema u kome se partije lako dogovore kako će da nam sednu na grbaču - poručio je Kokot.

Jedno pile na 30 policajaca

Većina učesnika protesta nije želela da pod punim imenom razgovara za medije, pravdajući to strahom za radno mesto u MUP-u.

Sindikalni predstavnici Ivan Jovanović (38) i Vladica Zdravković (48) nemaju taj problem.
- Ne plašimo se jer ne radimo ništa ni protiv naroda ni protiv države. Želimo samo bolje sebi i svojoj deci - kaže Zdravković koji radi u policijskoj jedinici Bezbednost na rekama.
Kao magistar ekonomije prima ukupno 48.000 dinara, pa pita da li s tim novcem može da prehrani suprugu i četvoro dece.

A. Čukić
Vladica Zdravković sa sinovima

- Na stranu plata, ali imamo ozbiljan problem s opremom i tehnikom. Isplovljavamo u čamcima koji nisu pokriveni, uniforme se raspadaju bukvalno po šavovima, a kakve čizme nosimo dovoljno je reći da je onaj drugi sindikat kao "poklon" da se pređe kod njih nudio novu obuću - kaže ogorčeno Zdravković, ponosno pozirajući pored svoja dva sina Petra (10) i Dušana (12) koji su došli da podrže tatu.
Ivan Jovanović, koji radi u Komandnom centru, kaže da se njegove kolege na terenu, posebno na granici, suočavaju sa apsurdom da "njih 30-ak za ceo dan dobiju jedno pečeno pile".

- Jesu li to zadovoljavajući uslovi rada na terenu - pita Jovanović koji je posle završene Policijske akademije u rangu oficira policije.

Ipak, kaže da mesečno dobija tek 50.000 dinara.

- Živim sa suprugom i dvoje dece. Kada platim vrtić 9.000 dinara, infostan 9.500 dinara, struju - 4.500 dinara, s ostatkom treba da nahranim i obučem decu i nas. Kako? - pita ovaj mladi čovek.

2024 © - Vesti online