Ponedeljak 12.12.2016.
13:00
J. L. Petković - Vesti

Jevtić: Incidenti iseljavaju Srbe

A. Čukić
Nema povratka ako strah vlada: Dalibor Jevtić

- Incident u Donjem Petriču u kome je Kati Grujić ukradena živina, pljačka domaćinstava Danila i Bobana Stepića u selu Drenovac kod Kline i paljenje kuće Stanislavu Vukiću u zaseoku Podgorce kod Klokota, jasno govore da povratničke porodice i dalje žive nesigurno. Ovim incidentima počinioci šalju poruku povratnicima da na Kosovu nisu dobrodošli. Nerasvetljavanje tih slučajeva za rezultat ima kontinuitet napada na povratnike i njihovu imovinu. Nama je, umesto deklaritivne podrške rešavanju ove pojave u društvu, potreban institucionalni i sistematski pristup u sprečavanju širenja straha i osećaja nesigurnosti među povratnicima - istakao je Jevtić.

Ministar u vladi u Prištini napomenuo je da je "materijalna šteta nadoknadiva, ali da nije nadoknadiv strah koji se stvara kod povratnika, niti je nadoknadivo svako ponovno iseljavanje sa Kosova."

- Ministarstvo za zajednice i povratak je tu da materijlanu štetu, ma kolika ona bila nadoknadi, ali posle incidenata dolazimo u situaciju da nam se povratnici iseljavaju i da čak neka povratnička mesta ostaju prazna, što je nenadoknadiv gubitak, kako za srpski narod na Kosovu, tako i za celo Kosovo - istakao je Jevtić.

On je naglasio da će ponovo razgovarati sa opštinskim vlastima i policijom Kosova o napadima i pljačakama na povratnike i tražiti od njih da ovakve incidente spreče, a počionioce pronađu i kazne.

2024 © - Vesti online