Ponedeljak 12.12.2016.
08:35
Tanjug

Napeto u Makedoniji: I Gruevski i Zaev slave pobedu, a Albanci presuđuju

Reuters
Lider VMRO-DPMNE proglasio pobedu: Nikola Gruevski

Na osnovu tih rezultata, lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski proglasio je pola sata iza ponoći pobedu svoje partije na izborima u Makedoniji, ističući da to nije pobeda koalicije koju predvodi VMRO-DPMNE već pobeda Republike Makedonije.

- Radićemo da opravdamo ovu podršku. Zahvaljujem se svim glasačima u opštinama gde smo pobedili, ali i svima onima koji su glasali u opštinama gde nismo pobedili - rekao je lider VMRO-DPMNE.

Prema njegovim rečima, sledi proces formiranja vladajuće koalicije i Vlade.

- Kriza mora da se završi i Makedonija da ide napred. To je naš glavni cilj. VMRO-DPMNE i naša koalicija uvek će biti sa narodom i raditi u korist države i nacionalnih interesa - rekao je Gruevski.

Reuters
Pobedu slavio i lider opozicione SDSM: Zoran Zaev

Međutim, i lider SDSM Zoran Zaev je proglasio pobedu jer je, kako tvrdi, njegova stranka osvojila je jedan mandat više u parlamentu od VMRO-DPMNE. 

- U ovom trenutku, koalicija SDSM ima jedno mesto više u parlamentu. Čekamo dalje rezultate, ali u ovom trenutku, mi smo u vođstvu - rekao je Zaev u obraćanju pred više hiljada pristalica ispred zgrade makedonske vlade. 

Albanci ljuti na Albance

Oglasio se i lider albanske Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmeti, koji je s ljutnjom konstatovao da su Albanci izgubili mandate na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji. Ipak, oni će itekako moći da "naplate" i te mandate koje imaju, jer će bez njih biti nemoguće formirati parlamentarnu većinu.  

Ahmeti je podsetio da je apelovao na glasače da ne rasipaju glasove i ne daju ih manjim strankama, već da se drže zajedno da, kako je rekao, pobedi DUI, a da ne izgube Albanci, prenela je MIA. 

- S ljutnjom kažem da su Albanci izgubili mandate. DUI je pobedio na izborima, ali mene je interesovalo da u prvom redu pobede Albanci, i ne raduje me pobeda DUI - rekao je Ahmeti na konferenciji za novinare u Tetovu.

Prema podacima Državne izborne komisije, posle prebrojanih 85,58 odsto glasova, DUI je najjača albanska partija u Makedoniji sa 7,43 odsto osvojenih glasova i sasvim je sigurno da većinska vlada ne može da bude formirana bez njih.

2024 © - Vesti online