Nedelja 11.12.2016.
18:26
Tanjug

Istorijski izbori u Makedoniji: I Gruevski i Zaev ubeđeni u pobedu

Reuters
Očekuje veliku izlaznost: Nikola Gruevski

Za Gruevskog je ovo dan za koji on veruje da će najveći broj građana iskoristi svoje građansko pravo i dati svoj glas onome kome veruju. Ocenio je da se ovi izbori odvijaju u fer i demokratskoj atmosferi, što je, kako je rekao, veoma dobro za državu i sve njene građane.

- Dve i po godine od poslednjih izora građani treba da izađu i kažu svoje mišljenje kako Makedonija treba da izgleda u budućnosti - rekao je Gruevski novinarima posle glasanja.

Zaev, koji je glasao u Strumici, gde obavlja funkciju gradonačelnika, kaže da je ovo istorijski dan za Makedoniju i njene građane i uveren je da će večeras proglasiti izbornu pobedu.

- Ovo su izbori za život i budućnost zemlje, za naprednu, slobodnu i jedinstvenu Makedoniju - poručio je Zaev i dodao da građani danas izražavaju svoju slobodnu volju.

Reuters
Uveren u pobedu: Glasao i Zoran Zaev

Zaev je uveren u pobedu stranke SDSM na čijem je čelu i najavljuje odlazak sa mesta gradonačelnika Strumice. Spreman je, kazao je, i da se povuče iz politike u slučaju izbornog debakla, ali ističe da se to sigurno neće dogoditi.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji su rezultat Sporazuma, koji su predstavnici najvećih političkih partija potpisali u Pržinu, uz posredovanje Evropske unije. Izbori su, prema tom sporazumu najpre trebalo da budu održani 24. aprila, ali su pomereni za 5. jun, kada je vladajuća VMRO-DPMNE bila jedina koja je podnela izbornu listu, pa su izbori ponovo odloženi.

Ključni igrači predstojećih izbora u Makedoniji su lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji pretenduje da se vrati na vlast i njegov rival Zoran Zaev, koji predvodi Socijaldemokratski savez Mekedonije.

2024 © - Vesti online