Nedelja 11.12.2016.
14:22
Vestionline

Dodik: Nema zemlje koja se na silu održala, neće ni BiH

Tanjug
Milorad Dodik ne želi BiH ako će neko raditi sve da ona opstane kao država ali na silu

Dodik je naveo da konstituisanje Suda i Tužilaštva BiH vanustavno, jer o njima nikada nije postojao dogovor entiteta. 

- To je veštački nameštena institucija, i Sud i Tužilaštvo BiH, koja bi veštački eliminisala sve Srbe koji nešto znače i u političkom i u privrednom smislu. Ta institucija ne bi trebalo da postoji - izjavio je predsednik Srpske. 

On je dodao da, ako nije moguć zajednički dogovor entiteta oko Suda i Tužilaštva BiH, koji o tome jedino treba da odlučuju, onda nije moguća ni BiH i poručio da Bosna i Hercegovina nije država već državna zajednica. 

- Nema zemlje koja se na silu održala pa neće ni BiH. Pozivam na dogovor, ako hoće, a ako neće onda ćete biti iznenađeni procesima budućim - naglasio je Dodik. 

On je kazao da su bivšu državu su uništili stranci, a to po njemu danas rade i u BiH.

Naveo je i da uloga međunarodne zajednice više nije ista, da EU nije toliko jaka, a američka politika više neće tretirati BiH kao mesto gde se nameću rešenja. 

- Pravosuće BiH je pod političkom palicom najjače bošnjačke partije, dokazi za to su brojni, a najjači je to što je i sam bivši otpravnik američke ambasade u BiH na odlasku napisao da je nezadovoljan radom Suda i Tužilaštva BiH, jer su pod direktnim uticajem SDA - rekao je on. 

Govoreći o odnosu prema Srebrenici i Potočarima, nakon što je Mladen Grujičić izabran za načelnika ove opštine, Dodik je najavio da će Srebrenica i dalje, kao i do sada imati podršku Vlade, kao i da dolaskom Grujičića, očekuje normalizaciju odnosa. 

- Srebrenica je jedno, a Potočari su drugo, i što se toga tiče njega, dosadašnji stav o Potočarima ostaje isti - zaključio je Dodik.

2024 © - Vesti online