Nedelja 11.12.2016.
10:33
Vestionline

Junker ne da Tursku

Reuters
Junker hoće da pruži još jednu šansu Erdoganu (Foto: Arhiva)

- Za razliku od Evropskog parlamenta, ne smatram da je dobro zamrzavanje pregovora sa Turskom. Mi treba da radimo na tome da Turska ponovo krene putem zbližavanja sa EU - izjavio je Junker, dodavši ipak da se EK u ovom trenutku ne bavi pitanjem otvaranja novih pregovaračkih poglavlja.

Odnosi između Turske i EU su se zaoštrili nakon što je Evropski parlament na plenarnoj sednici u Strazburu 24. novembra usvojio rezoluciju kojom se poziva na obustavljanje pregovora o stupanju Turske u Uniju zbog akcija turskih vlasti. To je izazvalo oštru reakciju Ankare.

Sporazum o asocijaciji između EU i Turske je bio potpisan 1963. godine. Zahtev za članstvo u EU Ankara je predala 1987. godine. Pregovori o stupanju Turske u EU, koji su počeli 2005. godine, više puta su bili obustavljani. U ovom trenutku otvorena su 16. i 35. poglavlje.

U martu 2016. godine lideri zemalja-članica EU su se dogovorili da intenziviraju pregovore u zamenu za pristanak Turske da omogući smanjenje priliva migranata u EU preko njene teritorije.

2024 © - Vesti online