Subota 10.12.2016.
22:06
mondo.rs

Kako je Island oterao FBI: Amerikanci, gubite se da vas ne vidim

Reuters
Island prozreo nameru Amerikanaca: Hteli da smeste Asanžu

Bivši ministar unutrašnjih poslova Islanda Ogmundur Jonason odbio je saradnju sa agentima i tražio im da obustave svoje aktivnosti, javlja ruski državni medij RT.

- Administracija predsednika SAD Baraka Obame je u junu 2011. godine je obavestila vlasti na Islandu da ima saznanja o hakerima koji su nameravali da tada unište softverske sisteme na Islandu i Amerikanci su ponudili pomoć - rekao je Jonason.

Jonason je naveo da je, međutim, od početka bio sumnjičav prema dobrim namerama Amerikanaca i svestan da "ruka pomoći lako može da se pretvori u ruku koja mulja".

Kasnije, leta te 2011. godine, Sjedinjene Države poslale su "pun avion agenata FBI na Island".

- Oni su tražili da sarađujemo u operaciji koju sam shvatio kao "smeštanje" Džulijanu Asanžu i Vikiliksu - rekao je Jonason.

Islanđani su se pokazali kao tvrd orah za Amerikance.

- Pošto nisu imali dozvolu vlasti Islanda za obavljanje policijskog posla i pošto "montiranje" Vikiliksa nije bilo u mom rasporedu, najblaže rečeno, naredio sam da se hitno prekinu sve naše operacije sa tim Amerikancima, a njima sam stavio do znanja da hitno moraju da prekinu sve aktivnosti na Islandu - rekao je Jonason.

Tako je Amerikancima rečeno da napuste Island i Jonason im je saopštio kako stoje stvari.

- Da sam morao da biram između Vikiliksa i FBI i CIA, ne bi mi uopšte bilo teško, bio bih na strani Vikiliksa - rekao je Jonason.

Jonason je naveo da je islandski parlament raspravljao da li da drugom čuvenom zviždaču, Edvardu Snoudenu, dodeli državljanstvo Islanda, ali o tome nije bilo političkog konsenzusa.

- Island je član NATO i Amerikanci bi se jako protivili takvoj odluci - rekao je Jonason.

2024 © - Vesti online