Subota 10.12.2016.
23:23
express.hr

"Čudovište" koje je potopilo više brodova od pirata

youtube.com/The River Project
Neprijatelj borodova: Teredo navalis ili brodski crv

Među tim vrstama našao se i jedan neobičan mekušac poznat kao brodski crv (Teredo navalis). Ovaj školjkaš poznat je po nezasitom apetitu za drvetom, a njegovu reputaciju potvrdili su i nalazi naučnika, koji su utvrdili da čak 22 odsto drvenih materijala koje je izbacio cunami nosi tragove prisustva brodskih crva.

U zavisnosti od vrste i okruženja, telo brodskog crva unutar školjke može biti dugo i do jednog metra. Zalisci na oklopu štrče iznad glave crva kao kaciga, a u brazdama se izbliza mogu videti nazubljenja kojima larve režu drvo i ulaze sve dublje u njega.

Brodski crvi se hrane drvetom, što čini njihov digestivni trakt vrlo kompleksnim, a njihovu ulogu za globalni ekosistem neprocenjivom. Da li će ove vrste uspeti da opstanu u novoj sredini, tek ćemo otkriti, ali ako uspeju, biće otvoreno još jedno poglavlje u dugoj zajedničkoj istoriji čoveka i brodskih crva.

Najraniji zapisi o ovim stvorenjima mogu se pronaći u antičkim grčkim spisima, koji svedoče o tome kako je razvoj trgovine razneo ova stvorenja do svakog kutka Sredozemlja. Otad gotovo da nema epohe u kojoj reč "brodski crv" negde nije zapisana, ali najčešće u negativnom kontekstu.

Na početku 16. veka, brodski crvi koje je Kristofer Kolumbo poveo na svoje četvrto putovanje, potopili su najmanje dva broda.

Godine 1588. Teredo navalis su odigrali ključnu ulogu u pobedi britanske flote nad španskom armadom, čiji su brodovi bili oslabljeni zbog velikog broja crva. Istoričari smatraju da je ta vrsta odgovorna i za propast Nantuketa, ostrva koje je inspirisalo delo "Mobi Dik".

U 18. veku čovečanstvo je uvidelo pravu destruktivnu moć ovih stvorenja kada su se drveni stubovi koji su podupirali holandske obalske utvrde obrušili u more. Neki sručnjaci tvrde i da su brodski crvi potopili više brodova od pirata.

- To je životinja koje se kapetan Kuk plašio koliko i Mikronežana koji su ga ubili - smatra biolog specijalizovan za morske ekosisteme, Kevin Eklbarger.

Do početka 20. veka, pronalazači u SAD prijavili su više od 1.000 patenata za borbu protiv brodskih crva, ali zbog nedovoljnog znanja, mnogi pokušaji da se pobedi pošast izazvali su katastrofalnu štetu po životnu sredinu, piše Newsweek.

Sa razvojem tehnologije i proizvodnje novih materijala, drvena građa je mahom izašla iz upotrebe, prepustivši mesto fiberglasu i različitim metalima. I pored toga, brodski crvi prema nekim procenama godišnje naprave oko milijardu dolara štete.

2024 © - Vesti online