Subota 10.12.2016.
18:23
Tanjug

Novi skandal u Hrvatskoj: U bolnici krst i spomen-ploča za 114 ubijenih ustaša

Tanjug/AP
Hrvati svakog dana pokazuju da je ustaštvo u toj zemlji u novom uzletu

Hrvatska agencija navodi da su te ranjene ustaše "u maju 1945. partizani odveli iz sisačke bolnice, ubili ih i njihova tela bacili u reku Savu nizvodno od Crnca".

Navodi se da su "krst podigli članovi sisačkog ogranka udruženja ''Hrvatski domobran'', u saradnji sa Sisačkom biskupijom".

"Krst i spomen-ploču blagoslovio je sisački biskup Vlado Košić, koji je pritom poručio kako su dosad takvi ''krstovi istine'', posvećeni posleratnim žrtvama, postavljeni i u Kloštar Ivaniću, šumi Brezovici, kao i u Crncu", javila je Hina.

Hrvatska agencija navodi da je "biskup Košić, pozivajući na hroničara Lojzu Botorca koji je u svojoj knjizi opisao taj zločin, rekao da su pripadnici 45. srpske udarne divizije 7. maja 1945. godine iz sisačke bolnice usred noći oteli 116 ranjenika hrvatske domovinske vojske, pa ih u četiri zaprežna vozila odvezli do Save, gde su ih pogubili i bacili u reku".

"Dvojica su, međutim, uspela da pobegnu i kasnije svedoče o tom zločinu. Ubistvom su partizani pretili i direktoru bolnice, uglednom sisačkom humanistu Dr. Ivi Pedišiću, po kojemu je kasnije sisačka bolnica dobila ime", navodi Hina.

Dodaje se da je "posle blagoslova, biskup Košić u bolničkoj kapeli predvodio misu zadušnicu za ubijene i sve hrvatske žrtve iz perioda posle Drugog svetskog rata".

2024 © - Vesti online