Subota 19.06.2010.
22:24 >> 00:42h
Vestionline

Danska pobedila Kamerun

Kamerun je poveo u 10. minutu pogotkom Samjuela Etoa, ali su Danci do trijumfa stigli golovima Niklasa Bendtnera u 33. i Denisa Romedala u 61. minutu. Holandija je ranije danas savladala Japan 1:0.

Holandija se nalazi na prvom mestu na tabeli sa šest bodova i već je obezbedila plasman u osminu finala Mundijala. Japan i Danska su osvojila po tri boda, dok je Kamerun poslednji bez poena. Afrička selekcija je večerašnjim porazom izgubila sve šanse da se plasira u osminu finala Mundijala.

Poslednje kolo u grupi E biće odigrano 24. juna, a sastaće se Japan - Danska i Holandija - Kamerun.

Prvi udarac ka golu protivnika uputio je Kamerun, ali je Eto u petom minutu sa oko 22 metara iz izgledne šanse uputio slab udarac. Samo dva minuta kasnije šansa za Dansku, ali je Romedal sa nekoliko metara šutirao preko gola. Kamerun je poveo u 10. minutu. Lopta je posle velike greške odbrane Danske stigla do Veba, koji je prosledio Etou. Napadaču Intera nije bilo teško da je ubaci u mrežu.

Nova šansa za Kamerun već u 13. minutu. Emana je sa oko 18 metara šutirao nekoliko centimetara od gola. Danska je u 17. minutu propustila priliku za izjednačenje, ali je Gronkjer glavom šutirao pored gola. Tomason je u 21. minutu izbio sam ispred golmana Kameruna, koji je uspeo loptu da izbaci u polje. Danska je uspela da izjednači u 33. minutu golom Bendtnera, koji je iskoristio odlično dodavanje Romedala i sa samo pet metara poslao je loptu u mrežu.

Obe selekcije su do kraja meča propustile nekoliko izglednih prilika za postizanje gola. Romedal je u 42. minutu ušao u kazneni prostor, ali se spetljao. Lopta je došla do Tomasona, ali je njegov šut izblokirao Song. Samo minut kasnije dve velike šanse za Kamerun. Prvo je Eto pogodio stativu, a potom je Emana sa svega nekoliko metara šutirao preko gola. Minut pre kraja prvog dela meča još jedna šansa za afričku selekciju, ali je Vebo bio neprecizan.

Danska i Kamerun su prikazale dobru igru i u drugom poluvremenu, a prvu šansu u drugom delu meča imao je Ekoto u 49. minutu, ali ga je Jensen sprečio da postigne gol. Danska je povela u 61. minutu. Romedal se sjurio u protivnički šesnaesterac i levom nogom plasirao je loptu u levi donji ugao gola Sulejmanija. Kamerun je u 66. minutu propustio priliku da izjednači. Eto je vratio loptu do Makuna, koji je sa 12 metara šutirao preko gola.

Obe reprezentacije su u nastavku meča igrale otvoreno, a Danska je u 70. minutu preko Tomasona imala šansu da povede 3:1, ali je njegov udarac odbranio golman Kameruna. Vebo je sedam minuta kasnije odlično šutirao, ali je Sorensen bio na visini zadatka. Afrička selekcija je do kraja utakmice imala nekoliko šansi preko Idrisua, Abubakara i Etoa da izjednači, ali je Danska uspela da se obrani i da zasluženo stigne do trijumfa.

Selektor Danske Morten Olsen izjavio je da su njegovi izabranici zahvaljujući visokom moralu stigli do pobede nad Kamerunom.

"Koliko sam ja video, od šanse Romedala na početku mi zapravo nismo ni počeli ovaj meč, a vodeći gol posle greške nas je sasekao. Zbog toga bih čestitao igračima na visokom moralu i velikoj želji da se vrate u utakmicu. Pozadi je generalno bil u redu, moglo je i bolje, ali je sredina imala problema da sačuva i oduzme loptu zbog čega samo poklanjali mnogo šansi. To moramo da popravimo u nastavku", rekao je Olsen.

Selektor Kameruna Pol le Gven tvrdi da je njegov tim uprkos porazu prikazao dobru igru na Mundijalu.

"Imali smo dosta šansi. Mislim da je toliko veliki broj propuštenih šansi ispred protivničkog gola nedopustiv. Imamo za čim da žalimo sa oba odigrana meča, ali mislim i da su momci večeras dali sve od sebe. Nismo imali vremena da se bolje upoznamo zbog čega ne želim da odem tek tako", rekao je francuski stručnjak.

Kamerun - Danska 1:2 (1:1)
(Eto 10' - Bendtner 33', Romedal 61')

Žuti kartoni: Basong 49', Mbija 76' - Sorensen 86', Kjer 88'
Stadion Loftus Versfeld u Pretoriji. Sudija: Horhe Larionda (Urugvaj).

KAMERUN: Sulejmanu, Ekoto, Basong (od 72' Idrisu), Nkoulu, Song, Njitap, Emana, Eto, Vebo (od 79' Abubakar), Mbija, Ejong (od 46' Makun). Selektor: Pol le Gven.

DANSKA: Sorensen, Jakobsen, Kjer, Ager, S. Poulsen, Jorgensen (od 46' Jensen), K. Poulsen, Romedal, Tomason (od 85' J. Poulsen), Gronkjer (od 66' Kalenberg), Bendtner. Selektor: Morten Olsen.

2024 © - Vesti online