Petak 09.12.2016.
18:11
Vestionline

Sirijska armija kontroliše 93 odsto teritorije Alepa

Reuters
Razbijeni teroristi, Alepo skoro potpuno oslobođen

- Kao rezultat uspešne ofanzive protiv militanata oslobođene su 52 četvrti istočnog Alepa. Samo u poslednja četiri dana teritorija pod kontrolom pobunjenika smanjena je na trećinu. Pod kontrolom sirijske vojske nalazi se 93 odsto teritorije grada - izjavio je Rudskoj.

On je dodao da je Alep dobrovoljno napustilo više od hiljadu boraca, od kojih je 953 amnestirano, a prema ostalima se sprovode bezbednosne provere. Ranije je ruski Centar za pomirenje sukobljenih strana u Siriji saopštio da su tokom prethodna 24 časa iz delova Alepa pod kontrolom terorista izašle 10.724 osobe, među kojima 4.015 dece.

Rudskoj je rekao da na ovaj način sirijska vlada u potpunosti ispunjava svoje obaveze za povratak u civilni život pripadnika nelegalnih oružanih grupa. Pripadnici "umerene opozicije“ mučili civile u Alepu Stanovnici Alepa koji su pobegli od terorista tvrde da su pripadnici "umerene opozicije“ mučili i vršili pogubljenja, i Rusija dokumentuje ove zločine, rekao je Rudskoj.

On je rekao da će se uz pomoć ruskog Centra za pomirenje i predstavnika raznih nevladinih organizacija nastaviti sa pružanjem najveće moguće bezbednosti za izlazak civila iz delova Alepa koje drže pobunjenici.

- Civili koji su pobegli od terorista ispričali su o novim zločinima koje su počinili ekstremisti takozvane ’umerene opozicije‘ u istočnim delovima Alepa. Potvrđene su činjenice o zlostavljanju, mučenju, javnim pogubljenjima, kao i bezobzirnom ubijanju stanovništva - rekao je na Rudskoj. On je istakao da su zločine terorista u istočnim delovima Alepa dokumentovali oficiri ruskog Centra za pomirenje.
 

2024 © - Vesti online