Petak 09.12.2016.
17:11
Vestionline

Amerika opet naoružava teroriste u Siriji

Reuters
Američko oružje uvek nekako završi u rukama teorista

- Sasvim sigurno, najgori ishod takve odluke bi bio da različite vrste oružja, uključujući i mobilne zenitno-raketne sisteme, padnu u ruke terorista, što je protivno međunarodnim konvencijama i predstavlja ozbiljnu pretnju ne samo za ruske Vazdušno-kosmičke snage u Siriji, za taj region, već i za ceo svet - rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Izvor iz američke administracije je ukidanje formalnih ograničenja za isporuke oružja, municije i vojne tehnike američkim saveznicima za borbu protiv terorizma u Siriji "opravdao“ pripremama vezanim za predstojeće napade na Raku, koja je trenutno pod kontrolom terorista.

On je Siriju nazvao "sponzorom terorizma“, a poteze američke vlade "protivtežom“. U dokumentu koji je potpisao Obama se navodi da "pružanje odbrambenih roba i usluga stranim snagama, koje podržavaju SAD u borbi protiv terorizma u Siriji, ima važan značaj za interese nacionalne bezbednosti SAD“. Eksperti, međutim, sumnjaju u to da naoružavanje pobunjenika može imati bilo kakve veze sa bezbednošću SAD. Oni podsećaju da se ta fraza o nacionalnoj bezbednosti mogla čuti još za vreme Reganove vlasti, a da su Amerikanci upravo nacionalnom bezbednošću argumentovali i pravdali sve ratove koje su vodili - u Koreji, Vijetnamu, Avganistanu, Iraku, Libiji, i sada u Siriji.

Oružje završavalo u rukama teorista

Nijedan od tih ratova, međutim, nije učinio SAD bezbednijim. Štaviše, američko oružje je završavalo u rukama terorista, a na kraju se okretalo čak i protiv samih Amerikanaca.

- Najveći deo ovog oružja će bez ikakve sumnje završiti u rukama islamista, kao što je to bilo i ranije, kada su pripadnici ID-a i Nusra fronta dobijali ono što je bilo namenjeno takozvanoj "umerenoj opoziciji". Tako da nije pitanje u tome da li će se to desiti, već u tome da li će novi predsednik SAD poništiti ovu Obaminu odluku. Inače, Obama se od prvog dana u predsedničkoj fotelji oslanjao na Saudijce, a poznato je koga oni podržavaju u Sirijskom ratu. Stoga, ova Obamina odluka je gest zahvalnosti onima koji su ga sve ove godine podržavali - kaže za Sputnjik ruski vojni analitičar Vladislav Šurigin.

Ruski eksperti upozoravaju i da bi ova Obamina odluka mogla da bude usmerena na dalju eskalaciju tenzija u Siriji, a da bi posledice mogle biti nesagledive za ceo svet. Oni ocenjuju da Obama ovim potezom samo "doliva ulje na vatru“. Ruski eksperti su još ranije govorili o tome da je ovakav scenario moguć. Oni su ukazivali na to da je naoružavanje tzv. "umerene opozicije“ zapravo predvidiv odgovor SAD na dejstva Rusije u Siriji, naročito na uspeh koji sirijska vojska uz pomoć ruske avijacije postiže u Alepu. Nije tajna da su Amerikanci i ranije naoružavali sirijsku opoziciju, ali ovog puta je reč o ozbiljnijem oružju, koje je u stanju da se suprotstavi ruskim snagama u Siriji.

Pretnja akcijama Vojske Sirije

Analitičari navode da bi Vašington sada mogao da svojim saveznicima u Siriji isporučuje protivtenkovske sisteme, vatreno oružje, uniforme, ali i što je najopasnije - sisteme protivvazduše odbrane. Stručnjaci ističu da u tom slučaju ruska vojska neće sedeti skrštenih ruku i nemo posmatrati te isporuke.

- Uspesi Asadove vojske, koja uz podršku ruskih aviona napreduje u Alepu, imaju veliki strateški značaj. Amerikanci su prvo odreagovali tako što su formirali tzv. ’sirijske elitne snage‘, koje učestvuju u oslobađanju Rake. Tim potezom, kao i ovom odlukom o oružju, SAD zapravo pokušavaju da postignu rezultat koji bi bio sličan onome koji je postigla vladina armija u Alepu. Osim toga, isporuka mobilnih zenitno-raketnih sistema saveznicima u Siriji bila bi direktna pretnja za rusku avijaciju u Siriji, a samim tim Amerika time šalje Rusiji nedvosmislenu poruku. Ali, i dalje verujem da se sirijski konflikt ne može rešiti vojnim putem, da će prevladati zdrav razum i da će SAD i Rusija kad-tad započeti pregovarački proces o normalizaciji u Siriji, koji bi bio zasnovan na međusobnom poverenju, jer od toga zavisi budućnost regiona - kaže za Sputnjik Jurij Nabijev, stručnjak za Bliski istok.

Ukoliko Amerikanci isporuče oružje svojim saveznicima, ono će direktno biti upereno i protiv sirijske vojske, a ne bi trebalo zaboraviti ni da je cilj Vašingtona svrgavanje sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Međutim, postavlja još jedno pitanje - da li je Obama ublažavanjem embarga na izvoz oružja namenjenog američkim saveznicima u Siriji "zabiberio“ Putinu ili Trampu? 

Potpuno je jasno da je ovaj potez nobelovca Obame direktna pretnja Rusiji i ruskoj vojsci u Siriji. Međutim, eksperti smatraju i da odlazeća Obamina administracija na sve načine pokušava da zakomplikuje politički kurs Donalda Trampa. U svakom slučaju, sada ostaje da se vidi i da li će američki Kongres odobriti Obaminu odluku.

 

2024 © - Vesti online