Subota 10.12.2016.
06:00
S. Đurić - Vesti

Željko rasplakao Jovanu

V. Sekulić
Opravdao očekivanja: Željko Joksimović

Specijalno za ovu turneju Željko je oformio big bend Kapitalisti, koji su dodatno dočarali svu čaroliju pesama koje je on izveo.

Pesme za moju dušu

- Dva meseca sam svakodnevno preslušavao pesme i tačno sam znao šta tražim. I onda sam pronašao jednu, drugu... Odjednom kao u nekom filmu počele su same da se otkrivaju - "Skitnica", "Suada", "Težak kao konj", "Vlajna"... Hej, pa to su pesme koje su tako džez, drugačije i vanvremenske. I toliko su dobre da ih čujem u hiljadu aranžmana. Bilo je zahtevno okupiti big bend, ali želeo sam neki novi početak. Pa i ne mora da traje dugo, ali moramo da uživamo dok radimo. Želeo sam samo da sviramo i pustimo da nas muzika same odvede - kaže Željko.

- Želim da u gradu u kome živim predstavim Dva sveta na najbolji način. Koncert će se razlikovati stilski, a Dva sveta podsećaju na ono što smo svi mi nekada voleli, ali i generacije pre nas - rekao je Željko uoči koncerta. Nastup je započeo pesmom "Dva smo sveta različita" Tome Zdravkovića, što je publika dočekala ovacijama i aplauzom.

- Dobro veče dragi prijatelji, dobro došli na sving koncert. Ovo su dani kada bismo svi voleli da budemo večno mladi. Da li mi prolazimo kroz život ili život kroz nas svako će u ponoć razmišljati - rekao je Željko, a zatim predstavio mali skeč na video-bimu sa suprugom Jovanom koja ga je bodrila iz prvog reda.

Pevao je Joksimović hitove "Ja sam težak kao konj" Električnog orgazma, "Neko te ima noćas" Van Goga, a onda specijalno za suprugu izveo "Jovano, Jovanke". Raznežena Jovana nije krila emocije, a u jednom trenutku je obrisala i po koju suzu sa obraza. Usledili su hitovi koji se i danas rado slušaju od "Suade" Plavog orkestra do neprolaznog hita Arsena Dedića "Sve što znaš o meni". Zapevao je i svoje pesme u novom ruhu - "Ljubavi", pa evrovizijski hit "Nije ljubav stvar" na španskom jeziku, da bi usledilo nekoliko izvornih pesama iz Srbije i Makedonije.

- Više sam nego ponosna na Željka. Oduvek sam želela da napravi ovako nešto. Veoma mi se dopadaju obrade, a moja omiljena pesma je "Ono naše što nekad bejaše" - rekla je Vesna Joksimović, majka čuvenog pevača koja je sina bodrila iz prvog reda. Pored nje sedeli su Željkov otac Branislav, brat Saša, ali i brojne javne ličnosti - Dragan Bjelogrlić, Saša Matić, Jelena Tomašević, članovi Riblje čorbe, Predrag Živković Tozovac, ministarka Zorana Mihajlović, Đorđe Marjanović i mnogi drugi.

Kad patnja izgleda glamurozno

Dva sveta sam nekako najviše ja, objasnio je Željko, govoreći o ovom projektu.

- Pustio sam da svaku pesmu osetim iz posebne tačke, da je razložim na komade kako bih je ponovo spojio. Igrao sam se ne sluteći da ću otkriti mnogo toga čak i o onim pesmama koje sam sam pisao. Mislio sam da makar o njima znam sve. Pesme imaju dušu, znak, pečat i lepotu koju vidimo. Da li mogu biti lepše? Nisam se trudio da to postignem. Moj zadatak je bio da budu drugačije, da pokažem da sve može da zvuči kao sving, samo ako se trudimo da čujemo drugačije - kaže Joksimović i dodaje:

- Sving je možda jedina muzika u kojoj patnja izgleda glamurozno. Mi mislimo da je neka pesma prošla kroz naš život, ali je zapravo obrnuto, mi smo prošli kroz njenu večnost. Večeras gledate koncert iz dva ugla. Vi mene i sve nas na sceni, i vi u pozadini, na ekranima, sve ono što sam video dok sam stvarao ove pesme - moju Jovanu, ulice, naš grad, prolaznike, tužne žene, čaše pune crnog vina, usamljene, zagrljene, ljude, život... Svaka pesma ima priču i mi smo želeli da je ispričamo nekim posebnim jezikom u kojem ima samo ljubavi. Možda i malo boli, ali ljubav bez bola ne ide.

Sećanje na Luisa

Jedan od najemotivnijih trenutaka na koncertu bio je kada je Željko otpevao pesmu "Ne kuni me, ne ruži me, majko" u čast i sećanja na Ljubišu Stojanovića Luisa, koji je izgubio život u saobraćajnoj nesreći. U publici su se mogli čuti samo pozitivni komentari, a mnogi od prisutnih su ovaj koncert ocenili kao pravo muzičko čudo. Zbog velikog interesovanja publike, Željko će održati još jedan koncert u Beogradu, i to 21. decembra u Domu sindikata.

2024 © - Vesti online