Subota 10.12.2016.
02:00
Đ. Barović - Vesti

Alijin zločin na teret Mladiću

Reuters
Presuda krajem 2017: Tužioci traže najstrožu kaznu

Mladićevi branioci imaju tri dana da ospore prikupljene dokaze tužilaštva za pet tačaka optužnice za zločine protiv čovečnosti, uključujući i genocid, kao i četiri tačke za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zločin u Srebrenici je izdaja

Ratni predsednik Srpske Radovan Karadžić je za beogradski "Nedeljnik" rekao i da je zločin u Srebrenici naneo najviše štete srpskim interesima.
- Ko god je to uradio, bio je izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese. To se nikad nije desilo u našoj istoriji, i nije se smelo dogoditi ni sada. To je bilo potpuno idiotski i glupo, počiniti zločin koji se mogao izbeći, i to na kraju rata koji smo dobijali. Za nas je to bilo potpuno neočekivano i neverovatno. Kao da je to učinila neka poremećena pamet - rekao je Karadžić.

Mladićev sin, Darko kaže da se tužilaštvo u svojoj završnoj reči više bavilo "dramaturgijom", nego iznošenjem dokaza, te da će odbrana predočiti jasne dokaze da je rat u Bosni počeo Alija Izetbegović.

Šešelj: Da robija u Srbiji

Lider radikala Vojislav Šešelj izjavio je da Haški tribunal nastavlja da krši sve pravne principe u suđenju Srbima, navodeći da niko od zvaničnika Srbije ništa nije preduzeo mada se u završnoj reči tužilaštva u procesu protiv Ratka Mladića "otvoreno vređao ceo srpski narod". Šešelj je kazao da bi Srbija trebalo da zatraži od Saveta bezbednosti UN da svi osuđeni Srbi pred Haškim tribunalom kazne izdržavaju u Srbiji.

- Ono što je primarni zločin u svakom ratu, to je zločin protiv mira, koji nije u mandatu Haškog tribunala. Međutim, tužilaštvo je pokušalo da generala Mladića označi kao osobu koja je izazivala patnje svih u građanskom ratu. Mi svi jasno znamo, i to će odbrana da pokaže, da je Izetbegović, gurnuvši Bosnu u rat izazvao sve patnje koje su se narodima dešavale za vreme rata - kazao je Mladić.

Srna
Biće osuđen: Milomir Savčić

Predsednik Boračke organizacije RS, general Milomir Savčić ocenjuje za "Vesti" da su procesi Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću pokazali način na koji se uspešno razbija međunarodno pravo.

- Procesi u Haškom tribunalu trebalo je da doprinesu međunarodnoj pravdi, procesu istine i pomirenja u regionu, a umesto svega toga samo su pokazali na koji način je moguće manipulisati, i na kraju uništiti međunarodno pravo - ističe general Savčić i dodaje da je i presuda Mladiću, kao mnoge pre nje, već unapred određena.

- Nažalost, ne postoji šansa da general Mladić ne bude osuđen, jer se ni njemu nije sudilo na osnovu dokaza i činjenica, već na osnovu haške prakse da su Srbi po prirodi stvari jedini krivci za rat i zločine tokom rata kojih je nesumnjivo bilo. Zato je i napravljena konstrukcija "udruženog zločinačkog poduhvata" koja je trebalo da poveže neposredne izvršioce sa ljudima koji sa tim zločinama nisu imali veze - zaključuje Savčić.

Guskova: Mora u Hagu da umre

Šef Centra za proučavanje savremene balkanske krize na Institutu za slavistiku Ruske akademije nauka, Jelena Guskova upozorila je da je zdravlje generala Mladića veoma loše i da Rusija čini sve da bude prebačen na lečenje u tu zemlju.
- Ako Mladića ne prebace u Rusiju, on će gotovo sigurno, kao Slobodan Milošević, umreti u Hagu pre presude - kazala je Guskova.

2024 © - Vesti online