Petak 09.12.2016.
11:09
www.jutarnji.hr, Vestionline

Fascinantna animacija: Evo gde su i kako zemljotresi u poslednjih 15 godina tresli Zemlju

Youtube/NOAA
Nikad ne znate kad će da udari...

U video-animaciji koja traje puna tri minuta, izgleda kao da se Zemlja bukvalno raspada. Tu su naravno prikazani i devastirajući potresi, kao što je onaj koji je u januaru 2011. zatresao obale japanske regije Tohoku i pritom ubio više od 18.000 ljudi i prouzrokovao cunami, kao i potres s epicentrom u podmorju ispred indonezijskog ostrva Sumatre koji je odneo više od 220.000 života i uzrokovao cunami koji je opustošio obale desetine zemalja u jugoistočnoj Aziji.

U poslednjih 15 godina, registrovano je 20 potresa magnitude 8 po Rihteru. Dva prethodno spomenuta zemljotresa bila su najjača u tom periodu - iznosila su više od 9.1 po Rihteru.

Otkako postoje merenja, samo 7 zemljotresa zabeleženo je sa magnitudom većom od 9.

Najsnažniji zabeležen dogodio se u Čileu u maju 1960. Spomenuti potres u Japanu nalazi se na četvrtom mestu po jačini, a onaj u Indoneziji je na trećem mestu.

Gotovo svi su se dogodili uzduž tektonskih granica, ali postoje i izuzeci. Tako postoje i vulkanski potresi koji prate erupcije vulkana, kao i zemljotresi koji nastaju urušavanjem materijala koji nadsvođuje podzemne šupljine ili odronom kamenja i klizanjem terena.

Takođe, i gravitacione sile meseca uzrokuju veliki broj potresa svake godine.

Dakle, naš planeta je prilično živa, a u ova sjajna animacija je odličan podsetnik na to.

2024 © - Vesti online