Četvrtak 08.12.2016.
18:10
Tanjug, Vestionline

Bramerc se naljutio: Evo kako je "spustio" Srbima u Savetu bezbednosti UN

Tanjug
Bramerc: Nemam dokaza da Srbija ispunjava obaveze

U svom redovnom izveštavanju SB UN u Njujorku o saradnji zemalja regiona sa tribunalom u Hagu Bramerc je rekao da Tužilaštvo "deli duboku zabrinutost predsednika Agiusa da Srbija nastavlja da ignoriše i krši svoje pravne obaveze da sarađuje s MKSJ". 

Bramerc je pozvao Hrvatsku da uskladi svoju politiku sa svojim obavezama. 

Tužilac je svoje obraćanje započeo napominjući da se trenutno iznose završne reči u predmetu Ratka Mladića, poslednjem suđenju pred MKSJ i jednom od, kako je rekao, najvažnijih predmeta u istoriji tog suda. 

Izvestio je da se očekuje da i prvostepena presuda u predmetu Mladić i presuda u predmetu Prlić i drugima, poslednja drugostepena presuda MKSJ, budu izrečene do kraja novembra 2017. 

Tužilac je pred Savetom bezbednosti takođe izneo najnovije informacije o statusu prvostepenih i žalbenih postupaka koji se vode pred MMKS, uključujući informacije o podnošenju žalbenih podnesaka u predmetima Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja. 

Što se tiče krivičnog gonjenja za ratne zločine na nacionalnom nivou u bivšoj Jugoslaviji, tužilac je odao priznanje pozitivnim rezultatima Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 

Međutim, napomenuo je da je došlo do značajnog nazadovanja u pravosudnoj saradnji zbog toga što, kako je rekao, srpske vlasti nisu izvršile kaznu dosuđenu za ratne zločine u predmetu Đukić. 

Pored toga, Bramerc je rekao:

- Dokle god politička atmosfera i stanje svesti ne idu u prilog pravdi za ratne zločine, biće izuzetno teško ispuniti legitimna očekivanja javnosti za smislenim pozivanjem na odgovornost.

Napomenuo je i da ima vrlo malo dokaza da Srbija ispunjava svoje obaveze da pruža podršku krivičnim gonjenjima za ratne zločine. 

2024 © - Vesti online