Četvrtak 08.12.2016.
15:56
Vestionline, Tanjug

"Džihadisti planiraju napade na Evropu, Rusija i Sirije za sve krive"

Reuters
Islamska država, navodno, planira žestoke napade na Veliku Britaniju i njene saveznike

Ovo je bio prvo javno obraćanje Jangera od njegovog dolaska na čelnu funkciju 2014. i u njemu je izneo tvrdnju da se Britanija suočava sa pretnjom terorista bez presedana, uključujući 12 zavera koje su uspešno osujećene od juna 2013, prenosi Rojters.

- Dok ovo govorim, izuzetno organizovane strukture za planiranje spoljnih napada koje postoje unutar Islamske države, i pored toga što su suočene vojnom pretnjom, smišljaju načine izvođenja nasilja protiv Ujedinjenog kraljevstva i naših saveznika, a da pritom nisu nijednom napustile Siriju - kazao je Janger u sedištu MI6 poznatom kao "Vokshol kros" u centru Londona.

Janger je naveo da Rusija i sirijski predsednik Bašar al Asad sprečavaju pobedu nad Islamskom državom i kraj građanskog rata time što sve Asadove protivnike otpisuje kao teroriste.

- Rusija i sirijski režim nastoje da naprave pustinju, a to nazivaju mirom. Od ljudske tragedije srce se cepa. Ne možemo da budemo bezbedni od pretnji koje potiču iz te zemlje ukoliko građanski rat ne bude priveden kraju - rekao je Janger.

2024 © - Vesti online