Petak 09.12.2016.
02:00
Lj. I. - Vesti

Srbija čeka milion Kineza

M. Karović
Beograd čeka turiste sa dalekog istoka

- Možda će ih biti i više, kineska ambasada u Srbiji procenjuje da će biti milion turista iz te zemlje - rekao je Vučić tokom rasprave u Skupštini Srbije o predlogu državnog budžeta za 2017.

Pusti snovi

Koliko je realno to čemu se Srbija nada možda ilustruje podatak o broju prošlogodišnjih kineskih turista u Velikoj Britaniji. Naime, njih je u toj zemlji bilo oko 250.000, što je 40 odsto više nego godinu ranije.

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović kaže da su kineski turisti značajni za svaku zemlju, kao i da se Srbija priprema za povećan broj turista koji dolaze iz te države.

- Prepoznali su nas kao destinaciju na koju žele da idu i pripremamo se za njih - kaže Labovićeva.

Smatra da jedan od preduslova za povećanje broja turista iz Kine jeste i uvođenje direktne avionske linije Beograd-Peking.

Međutim, ako zaista dođe milion Kineza, to bi značilo da će se broj stranih turista duplirati jer ih je 2015. bilo nešto više od milion. Najviše stranih turista Srbija sada ima iz BiH, Crne Gore, Rusije, Nemačke, Hrvatske, Turske i Slovenije. Pored zimskih ski-centara i krstarenja Dunavom, najčešće destinacije su Novi Sad i festival Egzit, te Sabor trubača u Guči, doček Nove godine u Beogradu, kao i obilazak spomenika sakralne kulture.

Prema podacima kineske vlade, iz te zemlje je lane putovalo oko 120 miliona turista, uglavnom mlađih ljudi, a po svetu su ostavili neverovatne 163 milijarde dolara. Omiljene destinacije su im Australija, Evropa, Japan i SAD.

2024 © - Vesti online