Četvrtak 08.12.2016.
14:52
rs-lat.sputniknews.com

"Stranci su rasturili Jugoslaviju, rasturiće i Bosnu!"

Tanjug
Republika Srpska više nego ikad svesna sebe: Milorad Dodik

- Mi cenimo da je naš odnos sa vlastima Srbije dobar, i sa predsednikom Vlade Vučićem i sa predsednikom Nikolićem, ali Srbija će odlučiti ko će biti kandidat - rekao je Dodik za Sputnjik.

Ne može Bakir Srbima da naređuje

Na pitanje gde je Republika Srpska sada i da li se ozbiljno sprema da obeleži svoj dan 9. januara, imajući u vidu problem koji su usledili posle referendum, Dodik kaže da je njegova zemlja tamo gde je i bila.

- Republika Srpska je tamo gde je i bila, u suštini dodatno svesna sebe, dodatno svesna špekulanata, loših namera koje su godinama koncentrisane u Sarajevu prema RS i u delu međunarodnog faktora, koji je tamo nudeći neke daleke ciljeve i povlastice pokušavao da nam uzme ono što je nama važno. Tako i ovo pitanje. Nemoguće je očekivati da Srbi prihvate da im Bakir Izetbegović ukine njihov datum stvaranja, bez obzira što on to pakuje u različite priče. A i ta priča je potpuno iskrivljena jer dva Bošnjaka koji su bili potpredsednici Bakirove partije, a sada su članovi Ustavnog suda, i tri stranca donose odluku u ime devet sudija i kreiraju šta mi treba da uradimo i onda deo te bulumente i svetskih hohštaplera gura priču o tome da se to mora poštovati, bez obzira što znamo šta se prethodno dešavalo. Mi kažemo, u redu, neka postoji Ustavni sud, ali kako je moguće da postoji 20 godina, a da nema zakona o Ustavnom sudu. Svi znamo da je Ustav ključni i najviši akt, ali da bi se uvela institucija u život mora da postoji zakon o toj instituciji - rekao je Dodik.

Ko je zakuvao, taj će i dovršiti

On dodaje da Srpska pokušava da predloži zakon o Ustavnom sudu, ali da je problem što se kreiraju odluke suda putem Pravilnika o kojem odlučuju same sudije. Oni, kaže, sve više usložnjavaju odnose u BiH.

- Stranci su zakuvali u bivšoj Jugoslaviji, rasturili sve, zakuvavaju u BiH, oni će je i rasturiti. Oni će biti ti kojima je svejedno što se tamo vraćaju stotine talibana, stotine mudžahedina, što postoji skrivena lokalna struktura koja to radi. Mi potpuno raspolažemo spoznajama i dokazima da logistiku za život tih terorističkih grupa daje politički establišment muslimana na čelu sa Bakirom Izetbegovićem - upozorio je Dodik.

Zato je, kaže, Bakira Izetbegovića toliko uvredilo kad je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otvorila to pitanje. Podsetio je da je i tokom ratova devedesetih godina prošlog veka preko hrvatske teritorije stiglo 4.000 mudžahedina u BiH, a da se opet koriste isti pravci, te je logično očekivati da Hrvati znaju o čemu se radi.

Bakir krenuo očevim stopama

- A Bakir Izetbegović se uznemirio oko svega toga. Svi znaju da je glavni i odgovorni urednik Islamske države, koja sada egzistira na Bliskom istoku, njegov otac, jer je on napisao Islamsku deklaraciju. Kada pročitate Islamsku deklaraciju Alije Izetbegović videćete da ono što je primenjivala u praksi ID u Siriji i Iraku to je to, šerijat, i nema oprosta nikom ko nije sa njihove strane. A Bakir Izetbegović kada je došao na čelo Predsedništva i kao član Predsedništva rekao je: "Ja nastavljam putem svog oca". To su priče koje mi ne možemo ni sekundu da izbacimo iz posmatranja - rekao je Dodik.

On je zaključio i da tim problemom mogu da se pozabave i Hrvatska i Srbija.

- Problem mogu rešiti predsednica Hrvatske i vlasti Srbije, a Predsedništvo BiH ionako ničemu ne služi. Oni nemaju nikakvih ingerencija, to je na nivou debatnog kluba koji stranci pokušavaju da održe u životu. Stvarni život je u entitetima, što se tiče bezbednosti. Pokušaj da se na nivou BiH napravi integracija bezbednosnog sektora završila je na nekoj priči o Ministarstvu bezbednosti za koje su stranci verovali da će preuzeti neke funkcije. A u suštini Ministarstvo bezbednosti je puko mesto koordinacije - uveren je Dodik.

2024 © - Vesti online