Četvrtak 08.12.2016.
08:42
Sputnjik, Vestionline

Ruska istoričarka: Hag ubija Mladića, on mora na lečenje u Rusiju!

en.wikipedia.org/Mihail Evstafьev
Ratku Mladiću u Hagu ugrožen život

Ovo dramatično upozorenje stiglo je od Jelene Guskove, poznate ruske istoričarke i šefice Centra za proučavanje savremene balkanske krize na Institutu za slavistiku Ruske akademije nauka.

Prema njenim rečima, haške sudije na silu pokušavaju da Ratku Mladiću što brže izreknu najstrožu kaznu, iako je on gotovo na samrti!?

Guskova nema dilemu da je plan Haga da presudom Mladiću opravda svoje postojanje.

- Bojim se da Mladića, bez obzira na nepostojanje bilo kakvih ozbiljnih dokaza protiv njega, očekuje najstroža kazna! Haški tribunal za bivšu SFRJ sad je pretvoren u "Tribunal za bivšeg komandanta VRS Ratka Mladića"! Njih nije nimalo briga za Mladićevo zdravlje, koje je veoma loše... Zato ruska država, ruski političari i društvene organizacije ulažu sve napore kako bi on došao na lečenje u Rusiju. Jer on ovako ne može više da učestvuje u suđenju... - izjavila je Guskova u emisiji "Svet sa Sputnjikom".

Opravdanje NATO agresije na Srbiju

Ruska istoričarka je podvukla da su mnogi stručnjaci za međunarodno pravo ukazali na brojne propuste u radu Haga.

- U Hagu je sve jasno. To nije pravosudna, to je politička institucija koja ima zadatak da dokaže da je jedan narod kriv za sva ratna dešavanja u bivšoj SFRJ i tako opravda NATO agresiju i bombardovanje Srbije. Prema njihovoj logici, ako je dokazano da su Srbi krivi, onda je operacija NATO bila "legitimna kazna", iako je nijedna međunarodna institucija nije odobrila... - naglasila je Guskova, dodajući da bi trebalo kazniti neobjektivne haške sudije i osloboditi nepravedno osuđene.

I dok niko od zvaničnika nije hteo da komentariše tvrdnje Jelene Guskove, Darko Mladić, sin generala Mladića, potvrđuje da je njegovom ocu hitno potrebno bolničko lečenje.

Pogrešili i Mladićevi advokati?

- Ne znamo šta oni tamo rade i kako ga leče. Mnogo puta smo tražili celu dokumentaciju, ali nam uvek dostave fragmente. To je strašna manipulacija! Stalno odlaganje izaziva sumnju, pogotovu što znamo koliko je ljudi umrlo u Hagu - kaže Mladić, dodajući da se manipuliše i podacima o smrtnim slučajevima.

- Računaju samo one koji su tamo preminuli. A šta je s onima koji su pušteni u lošem stanju, pa su umrli posle mesec ili dva?! Molim vas, kad je ocu bilo najteže, sud je insistirao da se radi pet dana u nedelji! Tek posle žalbe, smanjeno je na četiri dana. Napravili su sistem koji na sve načine uništava ljude... - ogorčen je Mladić.

Lider SRS Vojislav Šešelj uveren je da će Hag držati Mladića u životu do prvostepene presude.

- Posle ih baš briga, jer presuda važi i ako osuđenik umre. Kod Miloševića su se prešli jer su mu davali veće doze leka protiv lepre i tuberkuloze, koji neutrališe dejstvo lekova za pritisak, pa je umro. Inače, da sam ja Mladićev advokat, proces do danas ne bi počeo jer on ni po jednom merilu nije bio spreman za suđenje. Njegovi advokati su brzopleto uleteli u proces i sad su ušli u mašinu... - zaključuje Šešelj.

2024 © - Vesti online